(VIDEO) NOV ZAKON U PAKISTANU: Smrtna kazna i doživotna robija za ubice iz časti
Foto: Printscreen YouTube

Prvi koraci

(VIDEO) NOV ZAKON U PAKISTANU: Smrtna kazna i doživotna robija za ubice iz časti

Planeta -

ISLAMABAD - Pakistanska vlada otklonila je rupu u zakonu koja je omogućavala počiniocima takozvanog "ubistva iz časti" da prođu nekažnjeno, pa nov zakon predviđa obaveznu doživotnu zatvorsku kaznu za ubice.

Ubice devojaka i žena, najčešće članovi porodice, ranije mogle da dobiju pomilovanje od drugih članova porodice, ili od porodice žrtve ako nisu rodbina, a sada dobijanje takvog oproštaja može samo da ih poštedi smrtne kazne, izveštava BBC.

(VIDEO) BUNT ISLAMISTA U PAKISTANU: Bore se za pravo da ubijaju svoje žene i ćerke

Pakistanska aktivistkinja i režiserka Šarmin Obaid, koja je ranije ove godine dobila Oskara za dokumentarac o "ubistvima iz časti", zahvalila je svima koji su radili na izmeni zakona.

Šarmin Obaid: I dalje postoji rupa u zakonu (Foto: Printscreen YouTube)
Šarmin Obaid: I dalje postoji rupa u zakonu (Foto: Printscreen YouTube)

"Možda neće mnogo promeniti preko noći, ali je sigurno korak u pravom smeru", ocenila je ona. Međutim, ona naglašava da rupa u zakonu nije sasvim uklonjena: zakon i dalje dozvoljava sudiji da odluči da li se ubistvo kvalifikuje kao "ubistvo iz časti".

Foto: Pritscreen YouTube/VOA
Foto: Pritscreen YouTube/VOA

Skoro 1.100 žena ubili su članovi njihovih užih i širih porodica rođaci tokom prošle godine u Pakistanu, saopštila je nezavisna Komisija za ljudska prava Pakistana. Nažalost, ovaj crni bilans nije ni izbliza pravo stanje stvari jer postoji mnogo više takvih neprijavljenih slučajeva.

(VIDEO) UŽASAN LINČ U PAKISTANU: Mučili i živu zapalili devojku (19) jer je odbila prosidbu

Žrtve su obično žene za koje se smatra da su prekršile konzervativne verske propise o čednosti, seksualnim odnosima i braku.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track