Mozak operacije kardinal, papin sobar samo cinkario

Pohvatane Jude u Vatikanu

Mozak operacije kardinal, papin sobar samo cinkario

Planeta -
Papin posilni Paolo Gabrijele, kom su svi iz okruženja tepali Paoleto (Pavlence), ipak nije organizator veleizdaje već samo izvršilac

RIM - Jedan kardinal je među organizatorima akcije koja je rezultirala krađom poverljivih dokumenata iz Vatikana, a sobar pape Benedikta XVI, Paolo Gabrijele, samo je izvršilac, pišu italijanski mediji.

Vatikanska policija uhapsila je 25. maja Paola Gabrijelea, a u njegovom stanu pronađena su poverljiva dokumenta, mesec dana pošto je formirana komisija kako bi se rasvetlilo ko stoji iza krađe dokumenata iz Vatikana i ko ih je dostavljao medijima.

Pre osam dana u Italiji je objavljena knjiga sa velikim brojem poverljivih dokumenata, koja između ostalog otkrivaju finansijsku situaciju Vatikana, ali i detalje vezane za razne skandale, među kojima su i oni vezani za pedofiliju u okviru Svete stolice. Kako navodi agencija Frans pres, ta dokumenta ne sadrže ništa previše iznenađujuće, ali svedoče o veoma lošim odnosima kardinala i vatikanskih vlasti.I papa zaplakaoJedan predstavnik Vatikana, koji nije želeo da mu se objavi ime, za italijanski dnevni list Republika je ocenio da je cilj krađe dokumenata razotkrivanje korupcije u Rimokatoličkoj crkvi."Mozak akcije su kardinali... a onda su tu sekretari i sitne ribe", kaže on, i dodaje da ima onih koji su protivnici vatikanskog državnog sekretara, kardinala Tarcisija Bertonea, i oni koji misle da je Benedikt XVI preslab da bi bio na čelu Rimokatoličke crkve.

Taj sagovornik Republike kaže da je papa bio veoma potresen pošto je predsednik Banke Vatikana Etore Goti Tedeski (Ettore Gotti) nedavno smenjen sa te funkcije, kada je rečeno da on nije uspeo da ispuni "ključne zadatke". On kaže da je papa prvo počeo da plače, a da se onda razljutio i rekao da će istina izaći na videlo.

Kako navode mediji, Tedeski je smenjen i zato što je osumnjičen da je otkrivao poverljive informacije koja se tiču Banke Vatikana.Pontifeksa izdao njegov PaoletoSobar Paolo Gabrijele u apostolskoj palati pape bio je zadužen za treći sprat. On je istovremeno bio i nešto poput batlera, ali i hauzmajstora i kelnera, prenosi Via. Uz dvojicu papskih ličnih sekretara, on se ubraja u papsku porodicu.

Četrdesetšestogodišnji Gabrijele je oženjen, ima troje dece, živi u zidinama Vatikana. Uvek je, kako se napominje bio pobožan, diskretan i prijatan. Papino okruženje ga je iz ljubavi zvalo ne Paolo, već Paoleto (Pavlence).

Imao je najbolje manire. Zaposlio se u Vatikanu pre sedam godina. Imao je pristup svim prostorijama apostolske palate, često je pratio papu na putovanjima. Pakovao je papi kofere za put, uvek imao spreman kišobran ako pada kiša.

I kod Hrista izdajica bio za stolom Kada je papa primao goste u audijenciji, Gabrijele mu je dodavao pripremljene poklone, medalje i brojanice, da bi ih papa dao posetiocima. Sedeo je u često sa papom u službenom mercedesu, zajedno sa privatnim sekretarom. Neretko je i ručavao sa pontifeksom.

Kako se smatra, jednostavan mu je bio pristup svim dokumentima i privatnoj korespondenciji. Među drugim službenicima Vatikana ima prijatelje i istomišljenike, i oni su ga snabdevali dokumentima koje je fotokopirao.

Gabrijelea je uhapsila žandarmerija Vatikana. On je, kako se u Vatikanu navodi, osumnjičen da je povredio privatnu sferu svetog oca.

Na vatikanskom dvoru već danima vlada atmosfera podozrenja i sumnjičenja. Jedan od komentara je da je i kod Hrista izdajica bio za stolom.

http://www.youtube.com/watch?v=xjEraS5QlYY
http://www.youtube.com/watch?v=bVg-uG-yLlw

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track