KALIFAT SVE MANJI: Islamska država izgubila 28 odsto okupirane teritorije
Foto: Profimedia

Borba protiv terorizma

KALIFAT SVE MANJI: Islamska država izgubila 28 odsto okupirane teritorije

Planeta -

Teroristička organizacija Islamska država je izgubila više od četvrtine teritorije koju je okupirala u Iraku i Siriji, kažu analitičari agencije IHS.

U prvih devet meseci ove godine teritorija pod kontrolom džihadista je smanjena sa 78.000 na 65.500 kvadratnih kilometara, što je jednako površini Šri Lanke, navode analitičari upozoravajući ipak da je oslobađanje teritorija koje drži ID bilo usporeno u julu, avgustu i septembru, kad je oslobođeno samo 2.800 kilometara.

Usporilo se zato što Rusija smanjuje brojnost vazdušnih udara na mete džihadista, tvrdi IHS.

"Ruski predsednik (Vladimir) Putin je prošlog septembra rekao da je misija Rusije da se bori protiv međunarodnog terorizma i posebno ID. Međutim, naši podaci pokazuju da je prioritet Rusije da pruži vojnu podršku vladi predsednika Sirije Bašara Asada kako bi se sirijski rat transformisao iz sukoba više strana u binari sukob između sirijskog režima i ID", rekao je analitičar za Rusiju Aleks Kokčarov.

Oslobađanje Manbidža (Foto: Reuters)
Oslobađanje Manbidža (Foto: Reuters)

Gubici koje je zabeležila ID ipak su značajni, ukazuju stručnjaci. Ta teroristička organizacija je morala da se povuče deset kilometara od turske granice, dok su iračke snage osvojile vazdušnu bazu Kajarah, ključnu stratešku lokaciju 60 km južno od uporišta ID Mosula. Islamska država je takođe u avgustu izgubila kontrolu nad sirijskim gradom Manbidžom i okolnim putevima, koji su povezivali tursku granicu sa nezvaničnom prestonicom ID, Rakom. Taj grad su preuzeli kurdski i arapski borci, uz podršku SAD.

Džihadista reguliše saobraćaj u centru Mosula (Foto: AP)
Džihadista reguliše saobraćaj u centru Mosula (Foto: AP)

"Teritorijalni gubici ID od jula su relativno skromni, ali su strateški važni. Gubitak direktnog saobraćajnog pristupa prekograničnim rutama za krijumčarenje iz Turske značajno ograničava sposobnost ID da regrutuje nove borce iz inostranstva, dok iračka vlada sprema ofanzivu na Mosul", rekao je viši analitičar IHS Kolamb Strek.

Ukoliko dugo očekivana ofanziva na Mosul, koja bi trebalo da počne krajem meseca, bude uspešna, to će biti veliki udarac za džihadiste, navodi Bi-Bi-Si. Drugi po veličini irački grad Mosul, koji je pod kontrolom IS od 2014, smatra se poslednjim uporištem ID u Iraku, a vlasti u Bagdadu navode da bi njegovo osvajanje značilo kraj za džihadiste u toj zemlji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track