(VIDEO) ON JE DOŠAO DA LOVI DŽIHADISTE PO EVROPI: Tukli su ga i mučili, a sada će naplatiti dugove
Foto: Printscreen Youtube

Hrabrost

(VIDEO) ON JE DOŠAO DA LOVI DŽIHADISTE PO EVROPI: Tukli su ga i mučili, a sada će naplatiti dugove

Planeta -

Izbeglica iz Sirije koji se sada nalazi u Nemačkoj postao je lovac na pripadnike Islamske države koji se skrivaju među migrantima u Evropi.

Naime, kurdskog studenta i novinara Masuda Akvila (23) džihadisti su držali zarobljenog 180 dana i tada je pretrpeo neverovatnu brutalnost i slušao pretnje obezglavljivanjem.

Sada je siguran u Nemačkoj gde radi sa obaveštajcima kako bi otkrili potencijalne teroriste prerušene u migrante, koji su mu uništili život i ubili brojne članove njegove porodice i prijatelje.

Ranije ove godine, dok je boravio u jednom izbegličkom hostelu u Bavarskoj, identifikovao je jednog od svojih otmičara koji ga je ranije mučio.

Do sada je ukazao na 30 potencijalnih osumnjičenih, ali nije bilo dovoljno dokaza da se uhapse.Ipak, ukazao je policiji na njih pa su sada pod budnim okom vlasti.

Inače, Akvil koji dolazi iz kurdskog dela Sirije, rekao je za nemački Špigl da su ga u decembru 2014., kada je krenuo na put radi intervjuisanja lokalnog političara, islamisti oteli zajedno sa još jednim novinarom.

Dočekala su ih šestorica džihadista, naoružana puškama, bombama i samoubilačkim prslucima. Kada su ih zaustavili, naredili su im da izađu iz automobila. Njih dvojica rekli su im da su radnici na naftnoj platformi i da su u prolazu, ali su ekstremisti videli opremu na zadnjem sedištu. Jedan od njih je seo u njihov automobil i naredio im da voze do teritorije Islamske države, preteći im da će se razneti ako ne poslušaju.

Šerijatski sud potom ga je osudio na smrt ali umesto toga odvezli su ga u mali grad, preobukli u narandžasto odelo i zaključali iza rešetaka sa još četvoricom muškaraca. Tamo su ih tukli drvenim palicama, hranili ih buđavim hlebom i pretili im smrću.

"Bilo je kao u filmu. Gledao sam kako mi se približava kraj. Mislio sam kako će završiti jednom", ispričao je on.Premeštali su ga iz grada u grad, a u jednom je zatvoru bio zatvoren s nekoliko pripadnika ID, koji su kažnjeni zbog kršenja pravila.

"I njih su zatvarali i ubijali, ID je ubio veliki broj svojih članova" - kazao je Akvil.Mnogi zatvorenici su nestali tokom njegovog dugotrajnog zarobljeništva. Začuo bi pucnjeve, a kasnije su ga terali da gleda jezive video-snimke.

Jedan čovek je ubijen zbog "anti-islamske" poruke na Vacapu, a neki su ubijeni jer su slušali zapadnjačku muziku."Čuvari su nam stalno puštali govore al-Bagdadija i šefa propagande al-Adnanija", priseća se."Rekli su da su počeli da šalju ljude u Evropu, gde će izvršiti terorističke napade. Kada sam to čuo, znao sam da će Evropa postati meta ID", objasnio je on.

Naposletku Akvil je oslobođen u razmeni zatvorenika i zajedno sa majkom ranije ove godine pobegao u Evropu. Pokušali su da pređu Egejsko more, ali nisu našli krijumčara, pa su krenuli na dugo putovanje peške: iz Turske, preko Bugarske, Srbije, Hrvatske, Slovenije i Austrije, da bi na kraju u stigli vozom u Nemačku.

Pošto su mu dva brata i sestra već živeli u Nemačkoj, to je bila zemlja njegovog izbora.Akvil je dobio azil, ali nije zaboravio pretnje ID da će napasti Evropu."Kada je Turska otvorila granice izbeglicama, sa njima je došao i određen broj loših ljudi", tvrdi on."Nisam mogao da se jednostavno skrasim nakon što sam oslobođen i reći: 'Bojim ih se i neću više ništa preduzeti".

Počeo je pretraživati stranice na FB i kopao po vlastitim mračnim uspomenama kako bi napravio bazu podataka o članovima ID koji su možda stigli do Nemačke.Uz pomoć novinara nemačkog Špigla, Akvil je predao policiji prikupljene informacije, u nadi da će proveriti i pratiti osumnjičene na njegovom popisu, od kojih je mnoge upoznao kao ID čuvare, ili zatvorenike.

"To je bolje nego da zatvorim oči i kažem: ‘Baš me briga za ovu zemlju'", dodaje on."Nemačka je pogrešila jer je pustila ove ljude unutra. Sada su tu i teroristi. Morao sam da učinim nešto kako bi zaštitio građane", objasnio je Akvil koji radi na hrpi različitih slučajeva za dve nemačke istražne agencije. Do sada je već dostavio imena i lokacije nekoliko osumnjičenih koje je prepoznao iz perioda dok je bio zarobljen.

"Video sam šta su učinili u Parizu i Briselu i strah me jer su evropske države najsigurnije, a ID hoće da zapali svet i uvuče ga u rat. Njihov radikalni mentalitet ne prihvata ništa drugačije. Ili ste radikalni musliman i prihvatate ih, ili će vas ubiti. Dokle god takav mentalitet postoji, oni će nas napadati, neće nas pustiti na miru" - govori Akvil.

Zahvaljujući njemu, pokrenute su istrage o više od 400 migranata za koje se sumnja da su povezani sa ekstremistima."Svako od nas trebalo bi da učini štogod je u njegovoj moći kako bi na svoj način napao ID. Napad je moguć, ne samo oružjem, već i na drugi način", zaključuje u intervjuu za Independent.

(Jutarnji.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track