Sneg i svinja sumnjive reči u Americi!

Nacionalna bezbednost

Sneg i svinja sumnjive reči u Americi!

Planeta -
Ostaje nejasno kako reči poput "trovanje hranom", koja bi vrlo lako moglo da se nađe na nečijem blogu ili društvenoj mreži, može da se protumači kao terorističko delovanje

VAŠINGTON - Američko ministarstvo za unutrašnju bezbednost označilo je na stotine "sumnjivih" reči koje se pojavljuju na internetu, a koje bi mogle da pomognu vlastima u otkrivanju subverzivnih aktivnosti, među kojima su i one čiji izbor začuđuje.

Ministarstvo je označilo kao sumnjive na stotine reči koje se pojavljuju na internetu i društvenim mrežama i dok, za neke ima smisla, poput reči "Al Kaida", čudi da su se reči "sneg" ili "svinjetina" našle na spisku sumnjivih, prenosi ruska TV stanica Raša tudej.

Sudeći prema priručniku američkog ministarstva, zvaničnici koji, u potrazi za sumnjivim aktivnostima kojima se podriva bezbednost, pretražuju internet, treba da obrate pažnju na sve one "medijske izveštaje sa negativnim komentarima o ministarstvu".

S druge strane, ostaje nejasno kako reči poput "trovanje hranom", koja bi vrlo lako moglo da se nađe na nečijem blogu ili društvenoj mreži, može da se protumači kao terorističko delovanje ili neprijateljsko ponašanje prema američkoj vladi, navodi RT.

"Još je manje jasno kako prirodni fenomeni poput snega ili leda mogu loše da se odraze na 'sile' koje su u Vašingtonu, osim ako nisu sami sebe uverili da mogu da kontrolišu i te elemente", prenosi u šaljivom tonu ruska TV stanica.

I dok se mnogi programi tog ministarstva mogu posmatrati kao izvanredni, ovaj priručnik sa "sumnjivim" rečima izgleda kao da je usmeren protiv nedužne javnosti, dok se sa brigom o nacionalnoj bezbednosti otišlo malo predaleko, zaključuje Raša tudej.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja