(VIDEO) PUTIN HOĆE MIR SA AMERIKANCIMA ALI PORUČUJE: Ucene prema Rusiji nikada neće proći
Foto: Profimedia

Zatezanje odnosa

(VIDEO) PUTIN HOĆE MIR SA AMERIKANCIMA ALI PORUČUJE: Ucene prema Rusiji nikada neće proći

Planeta -

Rusija je zabrinuta zbog pogoršanja rusko-američkih odnosa, bilo bi dobro kada bi odnosi sa tako velikom zemljom bili na prijateljskoj osnovi, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin.

„To nije naš izbor, mi nikada nismo težili ka tome, nasuprot, mi želimo da imamo prijateljske odnose sa tako ogromnom, velikom zemljom, sa vodećom ekonomijom sveta“, rekao je Putin na panelu „Rusija poziva“.On je istakao da će Rusija sarađivati sa bilo kojim izabranim predsednikom SAD, ukoliko nova administracija poželi da sarađuje sa Moskvom.

Govoreći o predstojećim izborima u SAD, ruski predsednik je rekao da ne treba koristiti Rusiju kao argument za unutrašnju političku borbu, jer to nanosi štetu međusobnim odnosima.„Svi učesnici u predsedničkoj trci zloupotrebljavaju antirusku retoriku i time truju naše odnose“, istakao je on.

Napad na humanitarni konvoj u Alepu je izvela jedna od terorističkih organizacija i Rusija to zna, rekao je Putin.

„Mi znamo da i SAD to znaju, ali biraju da zauzimaju drugačiji stav, da optužuju Rusiju za taj zločin. To nikako neće pomoći trenutnoj situaciji“, istakao je on. Putin je naveo da ucene prema Rusiji neće nikada proći.

Govoreći o rusko-francuskim odnosima, Putin je naveo da je Rusija spremna da sarađuje sa svim partnerima, uključujući i sa Francuskom, međutim, nejasno je kako je uopšte moguće servisirati spoljne i unutrašnje političke interese SAD.

„Moja poseta Francuskoj je odložena, jer nisam imao nameru da se namećem francuskoj administraciji. Ja cenim odnos sa tom zemljom i sa njenim predsednikom Fransoa Olandom.“

On je dodao da se u odnosima sa Parizom ništa nije promenilo, kao i da francuski investitori uživaju ista prava kao i ranije. Govoreći o francuskom predlogu rezolucije o Siriji, ruski predsednik je naveo da je ona predložena samo da bi Rusija na nju stavila veto, kako bi se pokrenula antiruska retorika u zapadnim medijima.

„Mi smo u više navrata govorili da podržavamo inicijativu specijalnog izaslanika UN za Siriju Stefana de Misture o izlasku militanata iz Alepa. To je i francuska strana pozitivno ocenila. Mi smo očekivali zajednički i konstruktivni pristup po tom pitanju, kako sa Francuskom, tako i sa ostalim članicama Saveta bezbednosti. Međutim, ubrzo zatim je šef francuske diplomatije iz Moskve odleteo u Vašington, nakon čega je državni sekretar SAD optužio Rusiju za sve smrtne grehe. Niko sa nama nije ni o čemu razgovarao, već su predložili rezoluciju očekivajući naš veto“, zaključio je Putin.

Sankcije Zapada utiču na rusku ekonomiju pre svega kada je reč o ograničavanju pristupa tehnologijama, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin. „Često ponavljamo kao mantru da te ozloglašene sankcije na nas i ne deluju nešto specijalno. Doduše, jedinu pretnju koju vidim jeste u ograničenju razmene tehnologija. To nanosi štetu ne samo ruskoj ekonomiji, jer ona predstavlja važan segment svetske ekonomije“, rekao je Putin.On je istakao da ti koji uvode sankcije Rusiji nanose štetu i sami sebi. „Mislim da ćemo izaći na kraj sa time“, rekao je Putin.

Za normalizaciju odnosa sa Ukrajinom neophodno je da se sve zainteresovane zemlje ponašaju partnerski, a Rusija je spremna na to, rekao je Putin.„Sa trenutnom administracijom američkog predsednika je izuzetno teško voditi dijalog, on praktično ni ne postoji. Administracija formuliše šta joj je potrebno, a potom insistira da to bude i sprovedeno. To nije dijalog, već naredba. To se dešava po svim pitanjima. Mi smo spremni za dijalog, ali dijalog podrazumeva kompromis“, naglasio je on. On je dodao da realizaciju Minskog sporazuma ne sabotira Rusija, već kijevske vlasti ne žele da taj sporazum bude implementiran.

Govoreći o optužbama SAD da je Rusija odgovorna za hakerske napade, Putin je rekao da ništa slično nije u interesima Rusije, već se ta teza koristi kako bi se skrenula pažnja sa samog sadržaja tih dokumenata.

(Sputnjik)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track