DŽIHADISTI SE SPREMAJU ZA PRESUDNU BITKU: Teroristi briju brade, kopaju tunele i regrutuju decu
Foto: AP

Bitka za Mosul

DŽIHADISTI SE SPREMAJU ZA PRESUDNU BITKU: Teroristi briju brade, kopaju tunele i regrutuju decu

Planeta -

Humanitarne agencije nisu spremne da pruže pomoć za 700.000 ljudi, koliko bi moglo da pobegne iz Mosula u prvih nekoliko dana borbe

Dok se iračka vojska uz blagoslov SAD priprema za operaciju oslobađanja Mosula, teroristi Islamske države, koji drže taj drugi najveći irački grad od leta 2014. godine, pripremaju se za grčevit otpor, postavljajući mine iznenađenja po putevima, pripremajući automobile bombe i kopajući mrežu tunela.

Stanovnici javljaju, prema iračkim i američkim zvaničnicima, da su ključna područja grada blokirana betonskim zidovima i da su teroristi ID iskopali jarak dubok dva metra koji planiraju da ispune zapaljenom naftom kako bi otežali oslobađanje grada koje bi moglo da započne krajem oktobra.

Teroristi briju brade kako bi se lakše uklopili među stanovnike Mosula i stalno menjaju lokaciju svog stožera. Jedan stanovnik rekao je za novinsku agenciju Rojters da teroristi regrutuju 8-godišnju decu i naoružavaju ih pištoljima i noževima pa ih šalju da špijuniraju stanovništvo, pa čak i da regrutuju drugu decu.

Humanitarne agencije upozorile su da nisu spremne da pruže pomoć za 700.000 ljudi, koliko se očekuje da bi moglo da pobegne iz Mosula u prvih nekoliko dana borbe za grad.

U međuvremenu, turske i iračke vlasti se međusobno spore oko nadležnosti turske vojske na iračkom tlu. Turski predsednik Erdogan izjavio je da bi mosulska ofanziva mogla da prouzrokuje "krv i vatru" među verskim grupama ukoliko se ne izvede na pravi način i insistira na tome da turska vojska ostane na terenu, dok Bagdad pak želi da na prvoj crti bude iračka vojska.

Teroristi tzv. Islamske države poslednjih nekoliko meseci pretrpjeli su niz gubitaka u Siriji i Iraku, a gubitak Mosula mogao bi da označi početak njihovog kraja.

(Jutarnji)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja