(VIDEO) POČELA BITKA NAD BITKAMA: Preko 50.000 vojnika korača na Mosul, džihadisti su u klopci
Foto: REUTERS 28 April 2016

Završni udarac

(VIDEO) POČELA BITKA NAD BITKAMA: Preko 50.000 vojnika korača na Mosul, džihadisti su u klopci

Planeta -

Vojna operacija za oslobođanje iračkog grada Mosula je počela, objavio je irački premijer Haider Al Abadi.

"Došlo je vreme za pobedu i operacija za oslobođenje Mosula je počela", kazao je Abadi u obraćanju na državnoj televiziji, a prenosi BBC.

"Danas proglašavam početak ove pobedničke operacije koja će vas osloboditi od nasilja i terorizma Islamske države", rekao je Abadi.

Mosul je pod kontrolom Islamske države od juna 2014. godine, a pre sukoba u gradu je živelo oko 2 miliona stanovnika. Procenjuje se da je danas u gradu oko 600.000 stanovnika, među kojima je oko 6.000 džihadista ID-a.

Protekle nedelje Mosul je opkolilo oko 30.000 iračkih vojnika, a u velikoj ofanzivi učestvovaće njih 45.000, uz potporu američkih, britanskih i francuskih specijalnih jedinica.

Uz njih će se boriti i kurdske Pešmerge, čiji je zadatak da zatvore severne pravce iz grada kako džihadisti ne bi pobegli.

Procenjuje se da će bitka trajati nedeljama, ako ne i mesecima.

SAD i međunarodna koalicija koju predvode spremni su da podrže Irak u teškoj borbi za oslobađenje Mosula, izjavio je američki ministar obrane Eš Karter nakon što je Bagdad najavio ofanzivu za oslobađanje Mosula.

"Ovo je ključni trenutak u borbi protiv ID-a. Uvereni smo da će naši irački partneri savladati zajedničkog neprijatelja i osloboditi Mosul i ostatak Iraka od mržnje i brutalnosti ID", rekao je Karter.

Pomoćnik glavnog sekretara UN-a za humanitarna pitanja i pomoć u nedelju je izrazio veliku zabrinutost za sudbinu civila u Mosulu, nakon što je objavljeno da je počela vojna operacija za preuzimanje tog grada iz ruku Islamske države.

Borba za preuzimanje kontrole nad iračkim gradom Mosulom od džihadista mogla bi pokrenuti humanitarnu krizu bez presedana, strahuju Ujedinjene nacije.

(Jutarnji.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track