Najnovije vesti

UKRAJINA UDARILA NA ELIZABETU: Kijev ljut zbog susreta kraljice i patrijarha Kirila
Foto: AP

UKRAJINA UDARILA NA ELIZABETU: Kijev ljut zbog susreta kraljice i patrijarha Kirila

Planeta

LONDON - Ukrajinska ambasada u Londonu kritikovala je englesku kraljicu Elizabetu II zbog namere da se sastane sa patrijarhom moskovskim i cele Rusije Kirilom u utorak.

Ambasadorka Ukrajine u Velikoj Britaniji Natalija Galibarenko izjavila je da je patrijarh Kiril „bivši agent KGB“ koji je podržao „rusku agresiju“, a poziv Elizabete II „rizikuje da legitimiše spoljnu politiku Rusije u očima celog sveta“, piše Tajms.

Ona smatra da je „patrijarh zaštitnik interesa Kremlja“, prenosi Sputnjik.Patrijarh Kiril je u subotu doputovao u posetu Britaniji tokom koje je osveštao najveći ruski hram u Londonu - Uspensku sabornu crkvu nakon rekonstrukcije i održao svetu arhijerejsku liturgiju.

Svečanosti su prisustvovali arhiepiskop kenterberijski Džastin Velbi, princ Majkl od Kenta, koji je u srodstvu sa dinastijom Romanovih, i druge visoke zvanice, članovi parlamenta i ambasadori.Ministarstvo spoljnih poslova Velike Britanije saopštilo je da je sastanak deo kraljičine dužnosti, kao poglavara anglikanske crkve i nazvali ga „opravdanim za priznavanje zajedničke istorije i veza", piše „Tajms".

Patrijarh Kiril, Foto: AP
Patrijarh Kiril, Foto: AP

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...