ZEMLJA MU U RASULU, A ON KUPUJE JAHTU OD 500 MILIONA: Saudijski princ se bahati na Azurnoj obali
Foto: Reuters

Srezao plate ministrima

ZEMLJA MU U RASULU, A ON KUPUJE JAHTU OD 500 MILIONA: Saudijski princ se bahati na Azurnoj obali

Planeta -

Saudijski princ Mohamed bin Salman (31), zamenik premijera i najmlađi ministar odbrane na svetu, kupio je megajahtu od ruskog tajkuna Jurija Šeflera za 500 miliona evra.

Luksuzna jahta dovršena je 2011. godine i duga je čak 134 metra, a saudijski princ navodno ju je kupio prošle godine tokom letovanja na Azurnoj obali. U neka srećnija vremena za Saudijsku Arabiju, kad niže cene nafte toliko ne utiču na ekonomiju, to verovatno ne bi bio problem za mnogobrojne podanike, ali sad to nije slučaj.

Naime, princ Mohamed bin Salman, koji se smatra najmoćnijom osobom u državi posle kralja Salmana bin Abdulaziza Al Sauda, na čelu je žestokih mera štednje tokom kojih je potrošnja države srezana za čak 71 odsto, a plate ministara za 20 odsto.

10 MILIONA DOLARA ZA JEDNU NOĆ: Saudijski princ želi baš nju i spreman je da plati njenom mužu!

U tom kontekstu njegov šoping po Azurnoj obali se u najmanju ruku čini vrlo licemernim, ako ne i otvoreno skandaloznim.

Kada je reč o kupovini jahte nju je princ navodno dogovorio za samo nekoliko sati, a bivši vlasnik Šhefler iz nje se "odselio" još istog dana kad je kupljena.

Jemen, Foto: Reuters
Jemen, Foto: Reuters

Inače, saudijska vojska je od prošle godine u ratu sa Jemenom. Cilj im je da istisnu pobunjenike Hute i njihove saveznike iz jemenskog glavnog grada. U ratu je stradalo na hiljade civila, a saudijsku vladu košta desetine milijardi dolara.

Rat u Jemenu upravo je izvor napetosti između bin Salmana i njegovog starijeg rođaka koji smatra da neko bez ratnog iskustva ne može da odlučuje o vođenju rata.

Foto: AP
Foto: AP

(VIDEO) POKOLJ U JEMENU: Saudijska Arabija gađala sahranu, najmanje 100 mrtvih, 500 povređenih

Princ Salman je ušao u rat bez previše koordinisanja sa ostalim telima. Šef nacionalne garde, na primer, uopšte nije bio obavešten o ulasku u rat u Jemenu. Ovakvom odlučnošću Bin Salman zaradio je poštovanje u spoljnim krugovima i pokazao kako želi da vodi snažnu spoljnu politiku.

Ipak, prema mišljenju analitičara, podrška mladih Saudijaca bin Salmanu mogla bi da oslabi, što više sukob u Jemenu bude trajao. Broj poginulih vojnika Saudijske Arabije je u velikom porastu, više ih je nego što Vlada to želi da prizna.

IRANSKI GENERAL TVRDI: Saudijski princ bi mogao da ubije oca kako bi preuzeo tron!

(Independent)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track