(UZNEMIRUJUĆI VIDEO) POLA DECENIJE OD SMRTI GADAFIJA: Mučan kraj libijskog vođe nikad nije istražen
Foto: Profimedia

Kraj pukovnika

(UZNEMIRUJUĆI VIDEO) POLA DECENIJE OD SMRTI GADAFIJA: Mučan kraj libijskog vođe nikad nije istražen

Planeta -

Bivši libijski lider Moamer el Gadafi ubijen je na današnji dan pre pet godina.

Vojni oficir po obrazovanju, Gadafi je vladao Libijom 42 godine, a došao je na vlast 1969. godine kada je uz pomoć Saveza slobodnih oficira izvršio puč i srušio kralja Idriza. Odmah nakon toga, preimenova je državu u Socijalističku narodnu libijsku arapsku džamahiriju i uspostavio socijalistički režim, kakav do tada nije viđen.

SEIF AL ISLAM PONOVO UJEDINJUJE LIBIJU: Plemena zajednički stala iza Gadafijevog sina

Sistem se zasnivao delimično na arapskom nacionalizmu i "direktnoj demokratiji". Tačnije, propagirao je politički sistem narodnih kongresa i narodnih komiteta kao direktnu demokratiju bez parlamentarizma. Ovo ustrojstvo je nazivao islamski socijalizam koji je podrazumevao i privatno vlasništvo nad malim preduzećima, dok je vlada kontrolisala velike firme.

Foto Profimedia
Foto Profimedia

S druge strane, nametnuo je i deo islamskog morala zabranivši alkohol i kockanje. Do poslednjeg dana vladavine insistirao je na pravljenju unije afričkih zemalja, nešto poput EU.

Godine 2011. pobunjenici koji su započeli rat u Libiji, tražili su da se povuče sa vlasti i napusti zemlju, a Tribunal u Hagu je čak raspisao i poternicu za njim zbog navodnih zločina protiv čovečnosti.

Ubijen je 20. oktobra 2011. u rodnom Sirtu a UN su zatražile istragu o njegovom ubistvu jer se smatralo da je u pitanju ratni zločin.

LIBIJCI ŽALE ZA GADAFIJEM: Nerado ovo priznajem, ali bolje smo tada živeli

Britanski BBC objavio je snimak poslednjih trenutaka života Gadafija u prilogu "Lov na Gadafijev zlatni pištolj".Na snimku se vidi razularena masa koja ga je teško mučila, a na kraju i ubila.Nakon njegove smrti došlo je do raspada Libije a veliki deo teritorije zauzela je Islamska država.

Imao je sedmoro dece i to 6 sinova i ćerku. Najmlađi sin Sejf el Arab el Gadafi ubijen je 30. aprila 2011. godine tokom NATO bombardovanja Tripolija, kada je stradalo i njegovo troje unučadi.

Gadafijeva navodno usvojena ćerka Hana je ubijena tokom napada aviona SAD na rezidenciju Gadafija u Tripoliju, 1986. godine.

(E.P.K.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track