Masovna proterivanja sirijskih ambasadora

Epidemija

Masovna proterivanja sirijskih ambasadora

Planeta -
Zbog masakra u Huli diplomate proterane iz Francuske, Nemačke, Britanije i Australije

PARIZ - Francuski predsednik Fransoa Oland saopštio je da je ambasador Sirije u Parizu proteran i da će napustiti Francusku "danas ili sutra".

Oland je rekao novinarima da proterivanje sirijskog ambasadora nije jednostrana odluka već da je doneta u konsultaciji sa partnerima. Sirijska ambasada u Parizu nije bila dostupna za eventualni komentar.

Odluka o proterivanju donešena je nakon masakra počinjenog prošle sedmice u Huli u kome je ubijeno više od stotinu osoba, među kojima 49 dece i 38 žena. UN su saopštile da su čitave porodice pobijene u svojim kućama toga dana.

I australijske vlasti su danas proterale dvojicu sirijskih diplomata kao odgovor na nedavni masakr u centralnom gradu Huli, u kome je više od 100 ljudi ubijeno, od čega su trećina žrtava bila deca. Šef australijske diplomatije Bob Kar izjavio je da očekuje da i druge zemlje slede primer zvanične Kanbere.

Odlukom australijskog ministra, u roku od 72 sata biće proterani otpravnik poslova u sirijskoj ambasadi Džavdat Ali i još jedan diplomata."Sirijska vlada treba da očekuje da neće više biti zvaničnih kontakata sa Australijom sve dok ne počne da poštuje prekid vatre i preuzme aktivne korake na primeni mirovnog plana specijalnog izaslanika Kofija Anana", rekao je Kar. "Masakr u kome je više od 100 muškaraca, žena i dece ubijeno je gnusan i brutalan zločin", ocenio je australijski ministar, preneo je AFP.

Sirijske diplomate danas su proterale i Nemačka i Velika Britanija. "Ideja o koordinisanoj akciji je na stolu", izjavio je neimenovani evropski diplomata agenciji Frans pres.

Ambasadori 27 zemalja EU sastaće se danas popodne da bi razgovarali o stanju u Siriji posle masakra 108 osoba uključujući 49 dece i 34 žene u gradu Huli. Velika Britanija, Francuska i Nemačka imaju načelan dogovor, a moguće je da se Italija i Španija pridruže toj akciji, precizirao je taj diplomata."To je bio plan dogovoren između Francuske, Nemačke i Velike Britanije", potvrdio je drugi diplomata.

Specijalni izaslanik UN i Arapske lige Kofi Anan sastao se u Damasku sa sirijskim predsednikom Bašarom al Asadom, čiji susret se odvija u senci masakra u gradu Huli, koji je izazvao zaprepašćenje i osudu međunarodne javnosti.Anan se u ponedeljak, prvog dana boravka u Damasku, sastao sa šefom sirijske diplomatije Validom Mualemom i šefom posmatračke misije UN u Siriji, general-majorom Robertom Mudom.Susret dvojice zvaničnika odvija se u senci nedavnog masakra u centralnom gardu Huli, u kome je ubijeno više od 100 ljudi, među kojima i 30 dece. Anan je po dolasku u Damask izjavio da je reč o "užasnom događaju sa dalekosežnim posledicama".

Prema izjavama preživelih, iza masakra stoji milicija - šabiha iz susednog sela u kome živi šiitska alavitska zajednica, a Bi-Bi-Si navodi da se ove tvrdnje podudaraju i sa navodima aktivista za zaštitu ljudskih prava.Sirijske vlasti ostaju pri stavu da je masakr delo nekoliko stotina naoružanih pobunjenika u toj oblasti, koji stoje i iza nasilja kojim se podriva mirovni proces sa ciljem da se izazove intervencija zapadnih zemalja.

http://www.youtube.com/watch?v=KVPQWucOFLw

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track