SPASAO HILJADE JEVREJA, PA NESTAO BEZ TRAGA: Švedski Šindler i zvanično proglašen mrtvim
Foto: Youtube/Printscreen

Nikad ga nisu našli

SPASAO HILJADE JEVREJA, PA NESTAO BEZ TRAGA: Švedski Šindler i zvanično proglašen mrtvim

Planeta -

Švedski diplomata Raul Valenberg koji je spasio više hiljada mađarskih Jevreja za vreme Drugog svetskog rata, formalno je proglašen mrtvim, 71 godinu nakon što je nestao pod nerazjašnjenim okolnostima, saopšteno je danas.

Valenberg se u Švedskoj zvanično vodio kao nestala osoba, dugo pošto su vlasti izgubile nadu da će ga pronaći živog, međutim danas je Švedska Poreska uprava potvrdila da je proglašen mrtvim.

Veruje se da je švedski diplomata preminuo u sovjetskom zarobljeništvu, ali nije poznato kada i na koji način. Švedska Poreska uprava saopštila je agenciji AP da je odluka doneta 26. oktobra, nakon što je to zatražio pravni izvršilac njegovog nasledstva.

POSLE 60 GODINA ISTINA IZAŠLA NA VIDELO: Rešena misterija nestanka švedskog Šindlera

Kako je saopšteno, kao datum Valenbergove smrti naveden je 31. jul 1952. godine, koji je izabran nasumice prema uredbi koja predviđa da nestala osoba za koju se veruje da je umrla treba da bude proglašena mrtvom pet godina posle nestanka.

Švedski diplomata je nestao pošto ga je 1945. uhapsila Crvena armija. Sovjeti su najpre negirali da se on nalazi u njihovom pritvoru, ali su 1957. saopštili da je umro zbog srčanog udara u zatvoru 17. jula 1947. godine.

Posle su se, međutim, pojavili navodi da je viđen na različitim mestima. Valenberg, rođen 1912. godine, spasio je više hiljada Jevreja u Budimpešti tako što im je izdavao lažne švedske pasoše ili obezbeđivao sklonište.

NESTALI HEROJ: Pomogao hiljadama ljudi, a niko ne zna šta mu se dogodilo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track