(VIDEO) NEMAČKA VOJSKA NAPRAVILA SVOJ RIJALITI: Deo strategije u privlačenju novih regruta
Foto: Prinstcreen Youtube

Propaganda

(VIDEO) NEMAČKA VOJSKA NAPRAVILA SVOJ RIJALITI: Deo strategije u privlačenju novih regruta

Planeta -

Nemačka vojska (Bundesver) najavila je novi rijaliti šou koji pokriva svakodnevni život svežih regruta.

Projekat, čiji je cilj jačanje popularnosti vojske, suočen je sa kritikom političara, javnosti i aktivista.

Rijaliti šou, pod nazivom "Regruti", opisuje svakodnevni život 12 pridošlica tokom osnovne obuke. Emisija je podeljena u 90 epizoda od oko pet minuta a svaka će biti stavljana na vojni Youtube kanal svaki dan, počev od 1. novembra. Projekat je deo veće kampanje vlade da ispuni redove Bundesvera novim regrutima .

Ipak, nedelju dana uoči lansiranja projekat je već izazvao kritike. Dok generalno odobrava ideje povećanja broja regruta, medijski savetnik Bundesvera i bivši vojni oficir Saša Stoltenov upozorava da se pravi lažna slika stvarnosti.

"Nažalost, kampanje Bundesvera ne predstavlja sliku vojske u kojoj se morate boriti i ubiti", citirao je Stoltenova Die velt. On je dodao da je se stvara osećaj da je vojska ogromno "avanturističko igralište."

Stoltenovu zabrinutost deli i stručnjak za komunikacije Tomas Koš, koji je rekao da se vojska "veoma jasno fokusira na određene teme i vrednosti, kao što su sport, avantura, drugarstvo, [i] tehnologije."

Predstava, koja će prema nemačkim medijima koštati 1,7 miliona evra u "proizvodnji" i nekih 6,2 miliona evra dodatnih troškova, izazvala je i različite reakcije na društvenim mrežama. Dok neki podržaju projekat, drugi se rugaju visokoj ceni.

"Kako se otarasiti 8 miliona evra? Samo idite na @bundesvehrInfo i trošite ga na niskobudžetne veb serije", napisala je jedna osoba.

U julu, nemačka vojska predstavila je novi plan nacionalnom parlamentu, navodeći da zemlja ima "odgovornost da pomogne oblikovanju svetskog poretka." U maju, nemački ministar odbrane Ursula fon der Lejen objavila je prvo proširenje vojske u zemlji od Hladnog rata.

Tokom narednih sedam godina oko 7.000 novih vojnika će biti regrutovano.

(RT)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track