(VIDEO,FOTO) SLAVILI UZ PETARDE I VATROMET A SADA SE GUŠE Zbog festivala nastala ekološka katastrofa
Foto: Reuters 31 10 2016

Strašno

(VIDEO,FOTO) SLAVILI UZ PETARDE I VATROMET A SADA SE GUŠE Zbog festivala nastala ekološka katastrofa

Planeta -

Nivo zagađenja u Nju Delhiju i velikim delovima Indije dostigla je alarmantno visok nivo, dan nakon festivala Divali koji se slavi uz vatromete i upotrebu pirotehnike.

Indijci su u nedelju uveče u svojim domovima zapalili uljane lampice i sveće, i bacali petarde kako bi proslavili Divali, hinduistički festival svetla koji simbolizuje pobedu dobra nad zlom.

Podaci indijske agencije za istraživanje kvalitete vazduha i meteorološka predviđanja SAFAR pokazuju da je zagađenje u glavnom indijskom gradu u ponedeljak na 10 mesta dostiglo najviši nivo. Delhi je jutros prekrio gusti smog, smanjivši vidljivost širom grada.

Koncentracija lebdećih čestica PM10, posebno štetnih za zdravlje, bila je veća od 1.600 mikrograma po kubnom metru, dok je siguran nivo oko 100. PM2.5, standardna mera kvaliteta vazduha, 14 je puta veća od sigurnog nivoa, prenosi televizija NDTV.

Foto Reuters
Foto Reuters

Gradovi u severnoj Indiji poput Kanpura i Luknova, kao i finansijski centar Mumbai, takođe su zabeležili opasne nivoe zagađenja. Svetska zdravstvena organizacija proteklih godina je proglašavala Delhi jednim od najzagađenijih gradova na svetu.

UNICEF je u ponedeljak objavio izveštaj u kom piše da jedno od sedmoro dece, njih 300 miliona, živi u područjima sa najtoksičnijim nivoima vazdušnog zagađenja. Većina ih je u južnoj Aziji.Stručnjaci su ove godine upozoravali da će zagađenje od Divalija biti gore nego protekle dve godine zbog faktora poput vlažnosti vazduha i brzine vetra.

Foto Reuters
Foto Reuters

Ministar zdravstva Delhija Satjendra Jain tvrdi da su kampanje kojima se pozivalo na manju upotrebu pirotehnike bile uspešne jer su ljudi koristili 40 odsto manje u odnosu na prošlu godinu.Ali Indijci su na društvenim mrežama kritikovali vladu zbog opasnog nivoa zagađenja i nedostatka senzibiliteta prema javnosti.

Gust saobraćaj, paljenje useva sa obližnjih farmi, industrijske emisije gasova i spaljivanje smeća i ulja za kuvanje su faktori velikog zagađenja vazduha u Delhiju tokom zime, pa su lokalne vlasti nedavno najavile uvođenje pročišćivača vazduha.

(Net.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track