VREME JE DA KONAČNO ZNATE ISTINU: Evo zbog čega FBI istražuje Hilari Klinton i njene mejlove!
Foto: Printscreen Yt

Da li je prekršila zakon?

VREME JE DA KONAČNO ZNATE ISTINU: Evo zbog čega FBI istražuje Hilari Klinton i njene mejlove!

Planeta -

U čemu je zapravo problem sa elektronskom poštom Hilari Klinton i serverom koji je koristila dok je bila državna sekretarka.

Ona je imala privatni server u podrumu svoje kuće, koji nije koristila samo za ličnu korespondenciju nego i za službene potrebe kao šefica američke diplomatije.

Stručnjaci kažu da takva praksa nije strogo zabranjena i omogućivala joj je brzu reakciju u slučaju diplomatske krize.

Međutim, problem je to što je Klintonova isključivo koristila privatni mejl server, a ne onaj Stejt departmenta koji je sigurniji i manje ranjiv na napade hakera.

FBI se u svojoj istrazi koncentrisao na pitanje je su li strogo poverljive državne informacije prolazile preko njenog privatnog servera. I ako jesu, je li državna sekretarka time prekršila zakon. A u tom bi slučaju mogla i krivično odgovarati.

Krajem 2014. godine je Klintonova istražiteljima predala oko 30 hiljada imejlova. Uz nekoliko izuzetaka, većina ih je u međuvremenu objavljena.

Foto: Rojters
Foto: Rojters

Međutim, ona je izbrisala dodatnih 31.000 mejlova, one koje je smatrala privatnom prepiskom, poput planova za venčanje ćerke, majčine sahrane, časova joge i porodičnih planova za odmor. Ta nestala pisma su bila osnov za napade njenih protivnika da izbrisala one mejlove koji dokazuju njenu nespobnost.

FBI je istragu završio u julu i zaključio da je nekoliko dokumenata s oznakom tajnosti prošlo preko njenog servera. Savezna istražna agencija saopštila je da je Klintonova bila krajnje nemarna u baratnju državnim tajnama, ali i objavila neće podići optužnicu jer nema dokaza da je to učinila s namerom. Ministarstvo pravosuđa složilo se s tom procenom.

Po medijskim navodima, FBI je sada našao više od hiljadu dosad nepoznatih mejlova, a direktor FBI Džejms Komi saopštio je da ih mora proveriti. FBI još ništa nije saopštio o sadržaju tih poruka.

(Index.hr)

Odluka da pokrene dodatna istraga 11 dana pre izbora oduševila je Donalda Trampa i suprotno, izazvala nezadovoljstvo u redovima demokrata jer bi slučaj mogao uticati na ishod izbora.

Imejlovi nisu pronađeni u računaru demokratske predsedničke kandidatkinje, nego na kompjuteru koji je zaplenjen osramoćenom bivšem kongresmenu Entoniju Vajneru, koji je pod istragom pogodom tvrdnji da je slao lascivne poruke maloletnicama.

Kakve to ima veze s Hilari Klinton? On je bivši suprug njene najbliže saradnice Hume Abedin koja je, izgleda, često koristila suprugov računar.

Zasad nema nikakvih naznaka da bi FBI mogao revidirati svoju odluku da neće podići optužnicu protiv Klintonove, ali su republikanci, a posebno Tramp, iskoristili prigodu da temu vrate u fokus predsedničke kampanje i birače uvere da ona ne sme da postane predsednica.

Klintonova ima nekoliko procenata prednosti pred Trampom i na nacionalnom nivou i u ključnim saveznim državama, ali još se čeka prve relevantne ankete sprovedene nakon otkrića novih mejlova, i tek će one pokazati koliko joj je to naštetilo.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track