AMERIČKA BERZA ZNA KO JE POBEDNIK IZBORA U SAD: Skoro nikada nije pogrešila! Evo ko je favorit...
Foto: Shutterstock

Pouzdani podaci

AMERIČKA BERZA ZNA KO JE POBEDNIK IZBORA U SAD: Skoro nikada nije pogrešila! Evo ko je favorit...

Planeta -

Američka berza predvidela je ishod skoro svih predsedničkih izbora u SAD još od Drugog svetskog rata do danas.

Prema njenim poslednjim pokazateljima na putu da bude novi šef Bele kuće je republikanski kandidat Donald Tramp.

Tržište koje prolazi kroz pad sugeriše da je "izazivač" taj koji će najverovatnije odneti pobedu. Kada tržište akcijama ide dobro kandidat trenutno vladajuće partije dobija u 82 odsto slučajeva. Ali kada su akcije padale drugi kandidat je dobio svaki put izbore - ako pogledamo period od 1984 pa do sada.

Samo se jednom, od 1945. godine, dogodilo da vladajući kandidat odnese pobedu u vreme kada su akcije na berzi padale. To je bilo 1956. kada su se Britanija i Francuska pridružile Izraelu u napadu na Egipat. Tada je aktuelni predsednik Dvajt Ajzenhauer odlučio da SAD ostanu po strani i da ne učestvuju u ovom napadu.

Glavni investicioni strateg u "CFRA Research" Sem Stoval tvrdi da je stanje na tržištu loš znak za Hilari Klinton.

Podsetimo, akcije na Volstritu su se pre dva dana priključile evropskim i azijskim u silaznom trendu, jer je trka za predsednika u SAD dobila dramatičan zaokret.

Oprez kod ulagača se "probudio" nakon vesti da će američki Federalni istražni biro (FBI) istražiti mejlove predsedničke kandidatkinje u SAD Hilari Klinton, što je stvorilo novu neizvesnost u pogledu ishoda predsedničkih izbora koji se održavaju kroz nedelju dana, prenosi agencija Frans pres.

Vest da je FBI otkrio još 650.000 elektronskih pisama unela je haos u kampanju pred same izbore. To se zove oktobarsko iznenađenje – dramatičan obrt neposredno pre izbora, pišu nemački mediji o američkoj kampanji.Odjednom je predizborna kampanja u Sjedinjenim Državama ponovo uzbudljiva, piše Špigel onlajn. Klintonova je u defanzivi, Trampu ide bolje.

"Tako brzo to može da ide: Pre manje od dve sedmice Donald Tramp je Las Vegas napustio kao gubitnik. Nakon poslednjeg TV duela protiv Hilari Klinton činilo se da je njegova sudbina zapečaćena. U nedelju se Tramp trijumfalno vratio sa starim usklikom: Uhapsite Klintonovu. Ona namerno, voljno i sa ciljem čini krivičnih dela. Vest da je FBI otkrio još nekih 650.000 elektronskih pisama unela je haos u kampanju pred same izbore, potpuno uzdrmala Klintonovu jer je sada na njoj negativni fokus. Tako nešto se zove oktobarsko iznenađenje – dramatičan obrt neposredno pre izbora. Klintonova je sebe već videla kao pobednicu. I tako u ovoj poslednjoj nedelji pred izbore Klintonova je iscrpljena, Tramp ohrabren. Sve je još mnogo neizvesnije", piše Špigel onlajn.

(EPK/Independent)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track