Najnovije vesti

BIČEVALI BIVŠEG TUŽIOCA ZBOG KORUPCIJE: Dobio 135 udaraca po leđima jer je potkradao državne fondove
Foto: Prinstcreen Twitter

Pravda u Teheranu

BIČEVALI BIVŠEG TUŽIOCA ZBOG KORUPCIJE: Dobio 135 udaraca po leđima jer je potkradao državne fondove

Planeta

Bivši teheranski državni tužilac Saed Mortazavi, čiju ulogu u suzbijanju protivnika režima godinama osuđuju grupe za ljudska prava, osuđen je na 135 udaraca bičem na osnovu optužbe za korupciju, objavili su iranski mediji.

Mortazavi je optužen da je “posezao u javne fondove i trošio njihova sredstva” dok je bio na čelu iranske nevladine organizacije za pomoć starijim i nezaposlenim osobama 2012. i 2013., navodi se na internet stranici državne televizije.

Kazna predstavlja dramatičan zaokret sreće za čoveka koji je nekada predstavljao produženu ruku nepopustljivog pravosuđa Islamske Republike.

Hjuman rajts voč 2010. je opisao Mortazavija kao “serijskog kršitelja ljudskih prava”.

Mustafa Turk Hamedani, advokat nevladine organizacije za pomoć ugroženima, rekao je da je kazna preblaga za optužbe zbog kojih se Mortazavi tereti.

“Poštujući mišljenje suda, žaliću se na presudu”, rekao je on.

Mortazavi je obavljao dužnost glavnog tužioca u Teheranu između 2003. i 2009. a nekoliko godina pre toga bio je na čelu teheranskog revolucionarnoga suda.

Izazvao je veliku pažnju svojom ulogom u zatvaranju desetina novina početkom 2000. dok je vodio revolucionarni sud u doba reformističkog predsednika Mohameda Hatamija, kog su iranski konzervativni krugovi prezirali zbog toga što je pokušavao da liberalizuje zemlju.

(Net.hr)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...