SADAM OSUĐEN NA SMRT PRE TAČNO 10 GODINA: Uspon i pad najpoznatijeg iračkog lidera
Foto: Profimedia

Godišnjica

SADAM OSUĐEN NA SMRT PRE TAČNO 10 GODINA: Uspon i pad najpoznatijeg iračkog lidera

Planeta -

Bivši lider Iraka Sadam Husein na današnji dan, pre tačno 10 godina, osuđen je na smrt vešanjem.

Husein, koji je rođen 1937. godine, a svoju političku karijeru započeo je u stranci Bat, već sa 20 godina. Godinu dana kasnije, nakon što je grupa oko prolevičarski orijentisanog generala Abdula Karima Kasima uspela da svrgne kralja Faisala II, da bi Bat već naredne godine pokušala da ubije generala.

Iako im nije uspelo, Sadama je ovaj pokušaj vinuo u vrh partije. Nakon toga, beži u Siriju a kasnije nastavlja političko školovanje u Egiptu. Godine 1963. grupa vojnih zvaničnika, pripadnika Bata, mučila je i ubila generala Kasima i to pred kamerama iračke nacionalne televizije. Kada je Saddam čuo novosti brzo se spakovao i krenuo za Irak kako bi učestvovao u revoluciji.

Iste godine dolazi do raskola u stranci, a Sadam se priklanja pobedničkoj struji. U novoj stranačkoj preraspodeli postao je član Batističkog regionalnog zapovedništva.

Već godinu kasnije Huseina hapse vojni oficiri koji su se protivili tome da Bat preuzme vlast. Međutim Huseinu pomaže njegov rođak, general Ahmed Hasan al-Bakr, zahvaljujući kom postaje zamenik glavnog sekretara Bata 1966. godine.

On beži iz zatvora i utemeljuje internu batističku bezbednosnu organizaciju zvanu Džihaz Hanen da bi dve godine kasnije baatisti preuzimaju vlast.

Huseinov politički mentor i predsednik Iraka Bakr je 1979. godine podneo ostavku, a neslužbeno on je bio žrtva Huseinove borbe za vlast. Nakon Bakra na mesto predsednika došao je Husein koji je brzo počeo da učvršćuje svoju vlast.

Godine 2003. SAD i Velika Britanija pokrenule su jednostranu vojnu akciju (bez dopuštenja Ujedinjenih nacija) protiv Iraka kako bi ga svrgli sa vlasti.

I to su uspeli nakon samo tri nedelje ratovanja a 14. decembra iste godine su ga uhapsili blizu Tikrita.Na današnji dan 2006. godine Husein je osuđen na smrt, da bi ga 30. decembra ubili vešanjem.

(E.P.K.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja