Najnovije vesti

EVO KAKO TRAMP MOŽE DA POBEDI NA IZBORIMA: 5 scenarija koji ga uvode u Belu kuću

Analiza

EVO KAKO TRAMP MOŽE DA POBEDI NA IZBORIMA: 5 scenarija koji ga uvode u Belu kuću

Planeta

Pobeda republikanskog kandidata Donalda Trampa na izborima u SAD je moguća, smatra CNN i u svojoj analizi navodi pet scenarija koji ga uvode u Belu kuću.

Prvi scenario je najbolja Trampova ššansa. Prema tom scenariju, republikanac osvaja tačno 270 elektora, bez prava na greššku.

U ovom slučaju Tramp bi osvojio sve držžave koje je 2012. uzeo i Romni protiv Obame, ali i preoteo demokratama Floridu, Ohajo, Ajovu, Nevadu i Nju Hempšir.

Iako zvuči optimistično, nije nemoguće, bar prema anketama koje Trampu daju dobre ššanse.

Scenario broj dva uključuje u podršku Trampu "tihu većinu" srednje klase belih Amerikanaca, prenosi B92.

U slučaju podršške ove grupe ugrozio bi Klintonovu u Viskonsinu, Pensilvaniji i Mičigenu, držžavama u kojima nije dobro prolazio. Ukoliko bi osvojio ove kapitalne držžave, uz Floridu i Ohajo, bio bi na 290 elektora, a Klintonovu bi ostavio daleko iza, na 248.

Treća varijanta uključuje gubitak glasova republikanaca koji ne vole Trampa, a na koje je Hilari potajno računala.

Naravno, ovde se misli da bi ti antitrampovci glasali za kandidata libertarijanaca Garija Džonsona, a ne za Klintonovu. Svaki glas koji nije za Trampa je praktično glas za Hilari, iako ne ide direktno na saldo bivše prve dame, smatra CNN.

Ovaj scenario se odnosi na Nevadu, Nju Hempššir i Kolorado, gde je Džžonson zabeležžio fine rezultate na ušštrb Trampovih procenata.

Ipak, imajući u vidu silne gafove libertarijanskog kandidata, od onog kada nije znao ššta je Alepo do onog u kom nije znao ko je Kim Džžong Un, čak i ostraššćeni republikanci bi mogli da progutaju svoj ponos i ipak glasaju za Trampa.

U tom slučaju, to bi bile lošše vesti za Hilari, jer bi Tramp osvojio 279 elektora i postao predsednik.

Scenario broj 4 - u prevremenim glasanjima u Severnoj Karolini, Floridi i Džžordžžiji (Amerikanci imaju pravo da ranije izađu na glasanje ukoliko žžele), zabeležžena je primetno manja izlaznost glasača afroameričke zajednice, koji su tradicionalno naklonjeni demokratama.

Ukoliko se taj trend nastavi, Tramp bi mogao zadovoljno da trlja ruke, jer bi onda mogao da se nada pobedi u tim držžavama, nakon kojih bi, ako se ostala predviđanja ispune, imao 275 delegatskih glasova.

Prema scenariju broj pet - jošš jedna ššansa za Trampa bila bi slaba izlaznost Latinoamerikanaca.

Ukoliko bi se to desilo, Tramp bi mogao da poremeti planove Klintonove na zapadu zemlje, i pored arizone osvoji Floridu, Nevadu, Kolorado i Nju Meksiko, pri čemu bi osvojio 279 delegata i postao predsednik.

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...