Najnovije vesti

OVO OSTAJE IZA OBAME KADA ODE IZ BELE KUĆE: Politička zaostavština prvog Afroamerikanca na čelu SAD
Foto: Profimedia

Šta se promenilo

OVO OSTAJE IZA OBAME KADA ODE IZ BELE KUĆE: Politička zaostavština prvog Afroamerikanca na čelu SAD

Planeta

Barak Obama već je ušao u istoriju kao prvi afroamerički predsednik, ali njegovih osam godina u Beloj kući ne svode se samo na taj podatak - u dva mandata znatno je izmenio američku ulogu u svetu i njenu unutrašju političku sliku, piše Hina, prenosi Jutarnji list.

Mladi predsednik obećavao je vedre dane nade i promene, završšetak ideološških sukoba i krvavih inostranih ratova, ali se tešško nosio s entuzijazmom koji je sam stvorio. U prvoj godini mandata bez posla je ostalo četiri miliona Amerikanaca, stotine su izgubile svoje žživote u "večnim" ratovima u Iraku i Avganistanu, a republikanci i demokrate bili su neorganizovaniji nego ikada. Obama je pokušavao da ublaži velika očekivanja javnosti. “

"Živimo u teškim i nesigurnim vremenima”", rekao je tokom prvog govora u Kongresu koji je mnoge iznenadio svojim pesimizmom. Ali njegova je retorika, koja je često podsećala na Vinstona Čerčila ili Džona F. Kenedija, postavila lestvicu previsoko. Nije mu pomogao niti odbor za dodelu Nobelove nagrade za mir koji mu je uručio to priznanje svega nekoliko meseci nakon što je stupio na dužnost. I sam je bio svestan prezira koje je takva odluka izazvala.

Ali, Obamine ekonomske mere dale su rezultate. Privreda je rasla sporo, ali stalno. Snažni fiskalni podsticaji i nezapamćene monetarne olakššice, ublažili su krizu, ali je oporavak bio neujednačen. Pretnje od džihadističkih napada i dalje su aktuelne, a ratovi u Iraku i Avganistanu traju, ali sa manjim učešćem i brojem američkih žrtava.

Obamina obaveza da će sarađivati sa međunarodnom zajednicom, čime se udaljio od jednostrane politike svog prethodnika Džordža Buša, i vratiti ugled SAD-u u svetu doneli su mu status rok zvezde. Njegov moto da se “nijedna nacija, koliko god bila velika ili moćna, ne može sama nositi sa svim izazovima”, pozdravilo je 200.000 obožavalaca na ulicama Berlina 2013. godine. Povremeno se činilo da će Obama stati na kraj posleratnoj američkoj hegemoniji u svetu.

Američke nacionalne interese definisao je mnogo užže, izbegavao intervencije, čak i kad su pređene zacrtane granice i kad je američki ugled bio naruššen. Biti svetski policajac koštalo je previše novca i krvi. Umesto toga, Obama se okrenuo svojim saveznicima i rasporedio teret. U Libiji i drugde, SAD je operacije vodila "iz pozadine". Ali ta promena politike dogodila se u problematično vreme. Smanjenje američke moći poklopilo se sa jačanjem ratobornosti njenih rivala i slabljenjem saveznika u Evropi zbog finansijskih, društvenih i bezbednosnih pitanja.

Nedostaci Obamine doktrine nisu nigde tako nemilosrdno postali jasni kao u Siriji, gde je zbog izostanka američke intervencije poginulo stotine hiljada ljudi. Obamin mandat je i kod kuće dožživeo seizmičke pomake. Američka politika je od devedesetih bila obeležžena borbom između desnice i levice, konzervativaca i liberala, a njegov će mandat ostati zapamćen kao vreme u kojem se ta stranica okrenula.

Međunarodnim konsenzusom o borbi protiv klimatskih promena Obama je utišao kritike republikanaca i njihovo negiranje postojanja globalnog otopljavanja. U samo jednoj nedelji tokom 2015. Obama je stvorio utisak da je zaustavio "ratove kultura". Prvo je odbačena pravna žžalba protiv njegovog zdravstvenog zakonodavstva, Vrhovni sud je podržžao homoseksualne brakove, i održžao je predsednički govor u slavu propovednice koju je ustrelio belac, kritikujući pritom zakon o oružžju. Zastava Konfederacije, naglasio je tada Obama, "podsetnik je na sistemsko ugnjetavanje i rasno podjarmljivanje".

Na izborima 2016., na kojima se traži Obamin naslednik, borba se vodi na drugačijem terenu. Razlika izmedu desnice i levice je nejasna. Nakon Obame, čini se, politički preziri će biti ekonomski - globalizam protiv protekcionizma, populizam protiv liberalizma. Američka unutrašnja politika udaljila se od strančarenja, a čak i najžešći Obamini kritičari priznaju da su njegovi mandati bili "moralno i etički čisti". "Profesor Obama", kog su znali kritikovati da je hladan i distanciran, Ovalnu sobu napušta sa pozitivnim utiskom u javnosti koji je blizu nivou kakav su imali Bil Klinton i Ronald Regan.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...