AUSTRALIJA PROTERUJE MIGRANTE ZAUVEK: Zakonom će doživotno zabraniti vize onima pod nadzorom
Foto: Profimedia

Kontraverzni zakon

AUSTRALIJA PROTERUJE MIGRANTE ZAUVEK: Zakonom će doživotno zabraniti vize onima pod nadzorom

Planeta -

Vlada Australije pripremila je nacrt zakona kojim želi da usvoji doživotnu zabranu izdavanja vize migrantima koji su u Australiju došli čamcima i trenutno se nalaze pod nadzorom.

Premijer Malkolm Turnbul izjavio je da će nacrt zakona koji zabranjuje migrantima ulazak u zemlju biti upućen u parlamentarnu procedu do kraja sedmice.

Turnbul je poručio da ovaj nacrt zakona istovremeno predstavlja i najsnažnije upozorenje krijumčarima ljudima.Predsednik opozicione Radničke partije Bil Šorten, nacrt zakona koji je pripremila vlada okarakterisao je kao “glupost”.

I zastupnici ove stranke smatraju da je donošenje dugoročne zabrane ulaska u Australiju imigrantima “ekstremno”, “đavolski” i “bolesno”.

U slučaju da nacrt zakona prođe parlamentarnu proceduru, migranti koji se uhvaćeni i trenutno se nalaze pod nadzorom će dobiti doživotnu zabranu na vizu Australije.

To znači da kada se vrate u svoje zemlje, više neće moći ući u Australiji ni kao turisti, ni kao preduzetnici niti u slučaju da je njihov bračni partner državljanin ili državljanka Australije.

Nacrt zakona odnosi se na sve migrante koji su u Australiju na ilegalan način pristigli u periodu od 19. jula 2013. godine do danas.

(Anadolia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track