ALAVI NA NOVAC: Komandanti Islamske države opljačkali trezor kalifata i pobegli u Siriju
Foto: Profimedia

Velika potera

ALAVI NA NOVAC: Komandanti Islamske države opljačkali trezor kalifata i pobegli u Siriju

Planeta -

Petorica visokih funkcionera Islamske držžave su uzeli milione dolara iz trezora “kalifata“ u Iraku i dali se u bekstvo ka Siriji.

Kako prenose svetski mediji, u toku je velika potera džžihadista za odbeglim komandantima, a među njima se nalazi i prvi čovek trezora Abu al Bara al Katani.

Dodaje se i da će, ukoliko budu uhvaćeni, biti ubijeni. “Incident“ se dogodio u trenutku kada je samoproglaššeni kalifat Islamske držžave u Mosulu pred padom, s obzirom na to da su irački i kurdski specijalci na korak od ulaska u sam centar grada.

CIVILI OTEŽAVAJU ČIŠĆENJE MOSULA OD DŽIHADISTA

Iračke specijalne snage suočavaju sa poteškoćama u čišćenju oblasti pod kontrolom pripadnika Islamske države na krajnjem istoku Mosula, gde su džihadisti podigli utvrđenja i bedeme u stambenim naseljima. AP navodi da usporavanje ukazuje na izazove sa kojima se iračke snage suočavaju dok napreduju ka naseljenijim područjima u gradu, gde zbog prisustva civila neće moći da se mnogo oslone na vazdušne napade.

"Mnogo je civila i pokušavamo da ih zaštitimo. Ovo je jedna od najtežih bitki s kojima smo se do sada suočili", rekao je potpukovnik Muhanad al-Timimi. Dok pojedini civili napuštaju zonu sukoba, pripadnici Islamske države uspevaju druge da zadrže kako bi ih upotrebili kao živi štit, čime iračkim komendantima na terenu otežavaju da dobiju odobrenje za vazdušne udare koalicije prevođene SAD.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track