(VIDEO) OVO SU NAJLUĐI KANDIDATI ZA PREDSEDNIKA SAD: Ukidali bi alkohol, davali heroin na recept...
Foto: Reuters 27 Sept 2016

Svako može da se kandiduje

(VIDEO) OVO SU NAJLUĐI KANDIDATI ZA PREDSEDNIKA SAD: Ukidali bi alkohol, davali heroin na recept...

Planeta -

Iako se trka za novog stanovnika Bele kuće realno uvek vodi samo između predstavnika demokrata i republikanaca, svoje ime pred američku javnost sme da predloži, u principu, bilo ko. Pa su to mnogi i učinili.

Definitivno najblesaviji kandidat jeste čovek koji se naziva Džo Egzotik. Otvoreni gej, vlasnik navodno najvećeg privatnog ZOO vrta za tigrove, u svom promotivnom videu pojavio se naslanjajući se na štaku, okružen lavovima i tigrovima iz svog zoološkog vrta, u kožnoj jakni sa resicama i sa kamiondžijskim brkovima.

"Prva stvar, odbijam da se ošišam", kaže Džo Egzotik teškim južnjačkim naglaskom, pa nastavlja:"Odbijam da nosim odelo. Homoseksualac​sam, imao sam dva dečka većinu svog života, trenutno sam venčan po zakonu, hvala Bogu da je to sada legalno u Americi. Imao sam u životu dosta nastranog seksa. U svojim mlađim danima isprobavao sam razne droge, nemam j..... prebijene pare, postoji presuda protiv mene od onog kuč.inog sina dole sa Floride, a sve ovo plaća udruženja "Džo Egzotik govori za Ameriku".

Kandidat za predsednika potom priča o svom poslu životinjskog timaritelja, naglašavajući da je izgradio "jednu od najvećih i najmodernijih ustanova za egzotične životinje u ovoj zemlji, barem kada su ne službena lica u pitanju". Razvio je Egzotik - koji je uzeo muževo prezime Maldonado - i političku platformu. Čini se da bi se borio za prava žena na izbor po pitanju abortusa, za veća prava LGBT populacije i za suzbijanje oružanih sloboda. Brine ga i globalno zagrevanje. Objasnio je i po čemu se razlikuje od Trampa. "Ja ne znam koji k .... on puši jer ne možete izbaciti deset miliona ljudi iz ove zemlje naprosto zato što nemamo deset miliona belaca koji će onda preuzeti te poslove - i to je činjenica", rekao je Egzotik.

Džim Hedžiz na izbore izlazi ispred 137 godina stare Stranke prohibicije, iste koja je svojevremeno uspela da progura zabranu proizvodnje i prodaje alkohola između 1920. i 1933., uz katastrofalne rezultate.

"Nisam u životu popio ni pivo. Video sam kakvu štetu to može izazvati. Ako se družim s ljudima i imaju neki koktel ili nešto, ja ću uzeti kašičicu, umočiti u piće i onda to malo polizati, čisto da vidim kakav je ukus. Na taj sam način do sada u životu popio možda uncu alkohola ", objasnio je 78-godišnji Hedžiz. Dugo je godina radio kao poreznik u Pensilvaniji i svirao u bendu američkih marinaca.

U ime stranke "Legalizujte marihuanu odmah" na izbore je izašao Dan Vacek. Kao što joj i ime govori, stranka sea protivi prohibiciji marihuane u Americi. Vacekova agenda je sledeća - da biste suzbili organizovani kriminal i dotukli bande, treba im oduzeti izvor prihoda. "Možete decu naučiti da kažu 'ne' drogi, a kako ćete ih tačno naučiti da izbegavaju metke? Ja ću reći istinu. Takozvani rat protiv droge jeste i uvek je bio rat protiv naroda, a naročito rat protiv rasnih i etničkih manjina. Rezultat je katastrofalan", kazao je on.

Vacek, koji svoju religijsku pripadnost definiše kao etiopsko-cionističko-koptski hrišćanin, zalaže se za to da svaki čovek - ili barem svaki Amerikanac - ima pravo da kultiviše svoje parče bašte. Zato zahteva momentalnu legalizaciju kućnog uzgoja kanabisa, brisanje starih sudskih presuda u vezi kanabisa kao i zabranu testiranja zaposlenih na prisutnost droga u organizmu.

Ejvan MekMulin, bivši operativac CIA, nezavisni je kandidat i predstavnik "uljudne konzervativne populacije" kojoj je Tramp neprihvatljiv, a Hilari otelotvorenje Satane. Protivi se abortusu. Što se tiče istopolnih brakova, veruje da je "tradicionalni brak onaj između muškarca i žene", ali poštuje odluke sudova koji su doneli suprotne presude.

MekMulin podržava slobodnu trgovinu, pa i sporazume poput NAFTA-e i predloženog TTIP-a, prihvata konsenzus naučnika o globalnom zagrevanju, a što se tiče domaće bezbednosti, zauzima se za snažniju prisutnost na granicama, ali masovne deportacije odbacuje. Gvantanamo bi ostavio otvoren.

Darel Kesl, predstavnik Konstitutivne partije, bogati je advokat koji je obećao da će, uđe li u Belu kuću, odmah povući Ameriku iz UN-a i NATO-a. "Ono što vredi braniti, to su naše granice. Ako već možemo obezbeđivati granice Koreje ili Nemačke, možemo obezbediti i granice SAD-a.

"Prethodno nabrojani kandidati nemaju previše šansi da osvoje veći broj glasova, osim onih koje im udele članovi porodice i, eventualno, neki prijatelji. Međutim, Geri Džonson iz Libertarijanske stranke prema poslednjim anketama ima 4,8 odsto, a kandidatkinja Zelenih, Džil Stejn, ima šanse za 2,1 odsto glasova. Iako su ih nominovale relativno etablirane stranke, ni oni nisu imuni od potpuno nebuloznih planova i najava za slučaj da zasednu u kabinet.

Džonson bi legalizovao, regulisao i oporezivao prodaju marihuane, a heroin i metadon bi bili dostupni na recept. Ukinuo bi sisteme zdravstvene zaštite za starije i siromašne za 43 odsto, kao deo rezova teških ukupno 1,78 biliona dolara. Ukinuo bi korporativni porez na dobit, savezni porez na prihode, porez na kapitalnu dobit i uveo nacionalni porez od 23 odsto, u osnovi PDV. Ukinuo bi Poresku upravu, zajedno sa ministarstvima obrazovanja i urbanog razvoja.

Džil Stejn ima mnogo neobičnih ideja, ali ona na kojoj zasniva gotovo ceo program jeste da bi, kao što je država izvukla banke 2008. i 2009., tako ona otpisala sve studentske kredite kroz program "kvantitativnog popuštanja".

(Jutarnji.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track