ERDOGAN ZAPRETIO EU: Ako nas vi nećete raspisaćemo referendum kao Britanija
Foto: Reuters

Turski Bregzit

ERDOGAN ZAPRETIO EU: Ako nas vi nećete raspisaćemo referendum kao Britanija

Planeta -

Predsednik Turske, Redežep Tajip Erdogan optužio je danas Brisel da želi da odvrati Ankaru od procesa priključenja Evropskoj uniji (EU) i najavio mogućnost raspisivanja referenduma o tome.

"EU traži način da nas primora da se povučemo iz procesa pristupanja. Ako nas ne žele, treba da znaju da ni naše strpljenje nije beskonačno i da ćemo i mi, kao Velika Britanija, o tome pitati svoje građane", rekao je Erdogan u intervjuu turskom dnevnom listu Hurijet (Hurriyet).

Ta izjava usledila je u jeku tenzija u odnosima Turske i EU, pojačanih posle pokušaja vojnog udara 15. jula i čistki koje su vlasti u Ankari potom sprovele.

Hapšenje i otpuštanje nekoliko desetina hiljada ljudi osumnjičenih za umešanost u puč izazvalo je oštre kritike brojnih turskih saveznika na Zapadu.

U poslednjih nekoliko nedelja, turske vlasti su uhapsile više pripadnika prokurdske opozicije i novinara, što je obrazloženo borbom protiv osumnjičenih organizatora puča.

"Neki traže da ukinemo vanredno stanje. Zašto bismo ga sada ukidali?", naveo je Erdogan za Hurijet.

On je u subotu potvrdio da će se ponovo uvesti smrtna kazna ako parlament donese takvu odluku, uprkos kritikama iz Brisela.

Evropska komisija je u izveštaju objavljenom u sredu kritikovala Tursku zbog "nazadovanja" u ispunjavanju uslova za priključenje EU, naročito u pogledu slobode medija i pravne države.

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker ocenio je u četvrtak da se Turska "svakog dana udaljava od Evrope".

Pregovori Ankare i Brisela o pristupanju Turske EU zvanično su počeli 2005. godine.

SEBASTIJAN KURC: Za Tursku nema mesta u EU

ANKARA OPOMINJE BRISEL: Pustićemo migrante u Evropu ako nam ne ubrzate ukidanje viza

ERDOGAN LJUT: EU nije ispunila obećanje o tri milijarde evra

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja