DŽONSON HVALI TRAMPA: Njegov izbor je dobra šansa i za Evropsku uniju
Foto: AP 9 Nov 2015

Pozitivno o novom predsedniku SAD

DŽONSON HVALI TRAMPA: Njegov izbor je dobra šansa i za Evropsku uniju

Planeta -

Šef britanske diplomatije Boris Džonson ocenio je danas da je izbor republikanca Donalda Trampa za novog predsednika SAD "dobra šansa" za EU i da Brisel ne treba "prerano" da sudi o tome kakvu će spoljnu politiku voditi njegova administracija.

"Donald Tramp je, kako sam već ranije rekao, neko sa kim se može razgovarati i smatram da bi njegov izbor mogao biti dobra šansa i za EU i za Veliku Britaniju", rekao je Džonson novinarima po dolasku na sastanak ministara spoljnih poslova zemalja članica EU u Briselu.

On nije prisustvovao sinoćnom sastanku šefova diplomatija zemalja EU o mogućim posledicama izbora Trampa za predsednika SAD, ocenivši da je rasprava o tome "beskorisna" dok se Tramp ne izjasni o svojoj budućoj spoljnoj politici.

"Prošlo je tek nekoliko dana od izbora i treba sačekati i videti šta će Trampova administracija predložiti", dodao je Džonson.

On je takođe ocenio da bi Trampov izbor trebalo "posmatrati kao šansu" jer svedoči o krizi poverenja građana u političke lidere i naveo da oni koji "osećaju da ih vlast ne čuje i ne predstavlja kako treba počinju da dižu svoj glas".

"Naša obaveza je da ih saslušamo i da stvari pokrenemo u pozitivnom pravcu", zaključio je Džonson.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track