ŠTAJNMAJER SMIRUJE DUHOVE: Na Turskoj je da odluči o članstvu u EU
Foto: Reuters

Poseta Ankari

ŠTAJNMAJER SMIRUJE DUHOVE: Na Turskoj je da odluči o članstvu u EU

Planeta -

ANKARA - Nemački ministar spoljnih poslova Frank-Valter Štajnmajer poručio je danas u Ankari da je na Turskoj da odluči da li će ubrzati svoj put ka članstvu u Evropskoj uniji, naglasivši da je Berlin ozbiljno zabrinut zbog oštrih mera koje turske vlasti primenjuju posle neuspelog pokušaja puča u julu.

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušogulu je na konferenciji za novinare sa Štajnmajerom rekao da je umoran od onoga što je opisao kao "dvoličnost i dvostruke aršine" Evropske unije.

"Dosta nam je, zaista nam je više dosta tog snishodljivog stava", istakao je Čavušoglu. Šef nemačke diplomatije je, posle razgovora sa turskim kolegom Čavušogluom, rekao da ne podržava obustavljanje pregovora o pristupanju Turske EU.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

"Pitanje da li se Turska približava Evropi ili se udaljava od nje nije odluka koja je na Evropi i evropskim prestonicama, već bi trebalo da bude doneta u Turskoj", rekao je Štajnmajer novinarima, dodavši da je on "za bolje odnose". Nemački ministar je naveo i da njegovi razgovori sa Čavušogluom "nisu bili laki" i priznao da su izneli različite stavove o merama koje se primenjuju u Turskoj.

Binali Jildirim: EU da se odluči između Turske i njenih neprijatelja (Foto: Reuters)
Binali Jildirim: EU da se odluči između Turske i njenih neprijatelja (Foto: Reuters)

Istovremeno, turski premijer Binali Jildirim izjavio je danas da bi Evropska unija trebalo da se odluči između Turske i njenih neprijatelja, dodavši da Brisel ne bi trebalo da očekuje da Ankara izmeni svoje antiterorističke zakone, prenosi Rojters. Jildirim je to rekao u obraćanju članovima svoje vladajuće Partije pravde i razvoja u parlamentu, koje je uživo prenošeno na televiziji.

Štajnmajer je u Ankaru stigao iz Brisela, gde su najviše diplomate EU na jučerašnjem sastanku izrazile zabrinutost zbog hapšenja opozicionara u Turskoj. Predviđeno je da se šef nemačke diplomatije danas sastane sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom i drugim liderima.

Erdogan je, inače, juče izjavio da bi Turska iduće godine mogla da održi referendum o tome da li da nastavi pregovore o članstvu u Evropskoj uniji, ponovivši upozorenje Briselu da mora da "donese odluku" o turskom članstvu, preneo je Rojters.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track