(VIDEO) OBAMA U ATINI: Snažna i ujedinjena Evropa dobra je i za SAD i za ceo svet
Foto: Reuters

Evropska turneja

(VIDEO) OBAMA U ATINI: Snažna i ujedinjena Evropa dobra je i za SAD i za ceo svet

Planeta -

ATINA - Snažna, prosperitetna i ujedinjena Evropa dobra je ne samo za evropski narod, već i za ceo svet, pa i za SAD, poručio je danas odlazeći američki predsednik Barak Obama na sastanku s predsednikom Grčke Prokopisom Pavlopulosom u Atini, prvoj stanici njegove evropske turneje.

Obama je tom prilikom istakao da je NATO "apsolutno ključan" za bezbednost i prosperitet SAD i dodao da su transatlantski odnosi "kamen temeljac zajedničke bezbednosti i prosperiteta".

Foto: AP
Foto: AP

Grčki predsednik poručio je na sastanku sa Obamom, koji je danas doputovao u posetu Atini, da je siguran da će njegov naslednik Donald Tramp nastaviti isti putem, prenosi agencija ANA. Obama je Pavlopulosu rekao da je to njegova poslednja poseta Grčkoj u svojstvu predsednika i da smatra primerenom posetu toj "velikoj zemlji, kolevci demokratije". Takođe je ocenio da je dovođenje Sporazuma iz Lozane u pitanje "nezamislivo" i da bi to potkopalo ne samo grčke granice, već i granice EU, navodi grčka agencija.

Barak Obama sa Prokopisom Pavlopulostom (Foto: Reuters)
Barak Obama sa Prokopisom Pavlopulostom (Foto: Reuters)

Osvrnuvši se na migrantsku krizu, Obama je pohvalio humanost sa kojom Grčka odgovara na taj veliki izazov.

Odlazeći američki predsednik doputovao je danas u Atinu, prvu stanicu svog završnog putovanja izvan SAD, koja će imati za cilj da umiri zabrinute Evropljane posle iznenađujuće pobede Donalda Trampa na predsedničkim izborima, javio je AFP.

Očekuje se da će predsednik SAD Barak Obama održati konferenciju za novinare s premijerom Grčke Aleksisom Ciprasom (Foto: Reuters)
Očekuje se da će predsednik SAD Barak Obama održati konferenciju za novinare s premijerom Grčke Aleksisom Ciprasom (Foto: Reuters)

Predviđeno je da Obama u grčkoj prestonici, gde su raspoređene hiljade policajaca radi pojačane bezbednosti, održi zajedničku konferenciju za novinare sa grčkim premijerom Aleksisom Ciprasom. Sutra će posetiti atinski Partenon, a potom održati govor o izazovima globalizacije, koji će sigurno imati značajnog odjeka s obzirom na nedavno američke izbore, navodi francuska agencija.

U fokusu razgovora prve Obamine posete Grčkoj biće pitanje grčkog duga, kao i stotine hiljada migranata koji su stigli u Grčku bežeći od sukoba na Bliskom istoku.

Posle posete Grčkoj, Obama će se u Nemačkoj sastati sa kancelarkom Angelom Merkel, francuskim predsednikom Fransoa Olandom i premijerima Britanije i Italije Terezom Mej i Mateom Rencijem. Turneju će završiti posetom Peruu gde će prisustvovati samitu foruma Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje (APEC), a očekuje se da će se tamo sastati sa kineskim predsednikom Sjiom Đinpingom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track