NOVA STRANICA U ODNOSIMA IZRAELA I SAD Liberman: Potreban dogovor sa Trampom o jevrejskim naseljima!
Foto: AP

Predlog ministra odbrane Izraela

NOVA STRANICA U ODNOSIMA IZRAELA I SAD Liberman: Potreban dogovor sa Trampom o jevrejskim naseljima!

Planeta -

Izraelski ministar odbrane Avigdor Liberman izjavio je danas da bi Izrael trebalo da sklopi dogovor s administracijom novoizabranog predsednika SAD Donalda Trampa o zamrzavanju izgradnje u izolovanim jevrejskim naseljima na Zapadnoj obali, u zamenu za američko priznanje velikih blokova takvih naselja i odobrenje za izgradnju u njima.

Liberman je takodje rekao da su Trampovi savetnici preneli poruke Izraelu u poslednjih nekoliko dana da se uzdrži od "stvaranja činjenica na terenu", što je termin za širenje jevrejskih naselja, pre nego što novi predsednik stupi na dužnost.

"Moramo pokušati da postignemo razumevanje s novom administracijom u vezi sa izgradnjom u naseljima. Ja aludiram na ratifikovanje pisma Buš-Šaron. To je privremeni sporazum koji se može postići na osnovu te korespodencije. Ako nova administracija ratifikuje Buš-Šaron formulu, potrebno je da je prihvatimo i ne gradimo van blokova"”, rekao je Liberman, vodja nacionalističke partije Izrael naš dom (Israel bejtenu) koji i sam živi u jednom jevrejskom naselju na okupiranim teritorijama.

On je ocenio da to možda nije potez za pridobijanje glasača, ali je dobra stvar ako se može izgradnja usredsrediti na blokove u kojima živi 80 posto populacije naseljnika i ne gradi van blokova.

U okviru priprema za povlačenje izraelske vojske i jevrejskih naseljenika iz pojasa Gaze 2004. godine, tadašnji izraelski premijer Arijel Šaron dopisivao se sa predsednikom SAD Džordžom Bušom.Šaron je pristao na rešenje o dve države sukoba sa Palestincima i uzdržavanje od izgradnje naselja, posebno van glavnih blokova u nameri da te blokove Izrael anektira na osnovu bilo kakvog sporazuma o miru.

"Defintivno smo svesni odgovornosti koja leži na plećima Izraela. Ta odgovornost uključuje ograničenje rasta naselja, uklanjanje nelegalnih, u skladu sa bezbednosnim potrebama, liberalizovanje slobode kretanja Palestinaca koji nisu umešani u teror", napisao je Šaron Bušu.

Liberman je dao izjavu novinarima o dogovoru sa Trampom na dan kada je izraelski parlament preliminarno odobrio legalizaciju stotina domova jevrejskih naseljenika izgradjenih na privatnoj palestinskoj zemlji na Zapadnoj obali. To odobrenje smatra se pobedom za nacionaliste koji podržavaju širenje naselja u koaliciji premijera Benjamina Netanajhua.

Predlog o legalizaciji podstaknut je naredbom izraelskog Vrhovnog suda da se do 25. decembra evakuiše nelegalno naselje Amona, navodi AP.

Ako zakon bude usvojen, legalizovaće se i to naselje i još desetine drugih divljih naselja i kvartova podignutih na privatnoj palestinskoj zemlji sa oko 2.500 domova. Palestinci i medjunarodna zajednica protive se izgradnji jevrejskih naselja, tvrdeći da predstavljaju prepreku za mir.SAD su osudile nastojanja za legalizaciju.

U više od 120 naselja na Zapadnoj obali i u anektiranom istočnom Jerusalimu živi bezmalo 800.000 jevrejskih naseljnika.Liberman je ranije pozivao na transfer stanovništa i teritorija na kojima u Izraelu žive Arapi u zamenu za pripajanje blokova jevrejskih naselja jevrejskoj državi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track