TRAMP ODREDIO PRIORITETE: Preoblikovanje trgovinske politike SAD biće prvo čime će se pozabaviti
Foto: Reuters

Krenuo ozbiljno

TRAMP ODREDIO PRIORITETE: Preoblikovanje trgovinske politike SAD biće prvo čime će se pozabaviti

Planeta -

Preoblikovanje američke trgovinske politike biće prvo čime će se pozabaviti izabrani američki predsednik Donald Tramp po ulasku u Belu kuću, otkrivaju američki mediji.

To, naime, stoji u memorandumu njegovog tranzicijskog tima kojeg se domogao i objavio CNN.

Dokument sažima planove, prioritete i rokove u prvih 200 dana Trampove vladavine, ali je reč o skici, kako stoji i u samom dokumentu, koja je namenjena "izričito za raspravu".

U memorandumu se navode osnovni Trampovi principi, manje-više kopija njegovih predizbornih obećanja. Teško je sa sigurnošću reći što će od toga točno preživeti do inauguracije 20. januara iduće godine.

"Trampovi trgovinski planovi prekidaju veze s globalističkim krilima Republikanske i Demokratske stranke. Administracija će preokrenuti decenije pomirljive trgovinske politike. Ispregovaraće nove trgovinske sporazume koji su prvenstveno u interesu američkih radnika i tvrtki", piše u memorandumu.

Pet je osnovnih principa: novi pregovori ili povlačenje iz NAFTA-e, zaustavljanje sporazuma o Transpacifičkom partnerstvu, zaustavljanje "nepoštenog uvoza", "okončanje nepoštenih trgovinskih praksi" i sklapanje bilateralnih trgovinskih sporazuma. Istaknuta je i ideja "zadržavanja i vraćanja radnih mjesta u sektoru proizvodnje", koja se fokusira na snižavanje korporativnog poreza te eliminaciju određenih propisa o poduzetništvu i restrikcija o domaćoj energiji.

Već prvi dan, stoji u dokumentu, Tramp će početi da radi na NAFTA-i, koju je nazvao najgorim sporazumom u istoriji.

Naručiće studiju o posledicama povlačenja iz tog sporazuma i obavestiti Meksiko i Kanadu da SAD razmišlja o određenim amandmanima.

Na 100. dan fokusirao bi se na Kinu i video može li je označiti kao manipulatora valutom, dok bi na 200. dan službeno razmišljao o povlačenju iz NAFTA-e ako se, naravno, ne zadovolje Trampove želje po tom pitanju.

TRAMP VEĆ POČEO DA USPOSTAVLJA NOVU POLITIKU: Prioriteti su mi imigracija, zdravstvo i radna mesta

A SAD NA SVOJE RADNE ZADATKE: Evo šta će Tramp da uraditi čim uđe u Belu kuću!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track