TRAMP DOBIJA NAJČUVANIJU TORBU NA SVETU Trebaće mu u slučaju nuklearnog napada! Evo šta je u njoj...
Foto: Twitter

Crna kutija

TRAMP DOBIJA NAJČUVANIJU TORBU NA SVETU Trebaće mu u slučaju nuklearnog napada! Evo šta je u njoj...

Planeta -

Ono što svi dobro znamo je da, barem ako pitate muškarce, fudbal predstavlja najvažniju sporednu stvar na svetu. Ali s druge strane, ako pitate one koji se bave pitanjem planetarne bezbednosti, fudbal je takođe najbitnija stvar na svetu.

O čemu je zapravo reč.

Naime, crna tašna koja u stopu prati predsednika Amerike a u kojoj se nalazi sve što je potrebno za jedan nuklearni napad, zove se - "fudbal".

E sad, neko je još zove i nuklearni fudbal, atomski fudbal, crna kutija...

Dugo godina se verovalo, mada smo sigurni da i danas mnogi veruju da se u njoj nalazi crveno dugme čijim se pritiskom aktiviraju nuklearne rakete i projektili. Ipak, u njoj se nalazi nešto sasvim drugo.

Evo šta se nalazi u ovoj torbi:

  • Crna knjiga sa 75 strana gde se između ostalog nalazi opis kako postupati u slučaju nuklearnog napada.
  • Još jedna crna knjiga u kojoj se nalaze popisana mesta na kojima bi se u slučaju nuklearnog napada sakrio predsednik Amerike.
  • Fakscikla u kojoj se nalazi 10 strana u kojima je opisano kako će se upravljati sistemom komunikacije kojim se predsednik SAD u vanrednim situacijama obraća naciji.
  • Kod za autorizaciju nuklearnog napada.

Zbog čega se ovakav jedan kofer, to jest tašna zove - fudbal?

Ime je dobila po šifrovanom nazivu tajnog plana za nuklearni rat koji se zove - Dropkick (udarac sa zemlje).Oni koji nose ovu tašnu obučeni su tako da ako predsednik SAD odluči da je vreme za napad, mogu da za nekoliko minuta pripreme "nuklearni fudbal".

Tašna sa predsednikom ide bilo gde. Pa čak i tokom trčanja. Tako je jedan od vojnika, sa sve ovom tašnom u ruci, koja teži 20 kilograma, trčao za Bilom Klintonom dok je ovaj džogirao oko Bele Kuće.Kao i svi njegovi prethodnici tako se ni Donald Tramp neće odvajati mnogo od ove torbe.

Inače "nuklearni fudbal" se prvi put pojavio za vreme administracije Džona Kenedija, tačnije ubrzo posle Kubanske krize 1962. godine.

Američki obaveštajci su znali da predsedniku treba neograničen pristup nakon što je Kenedi postavio pitanja Savetu za nacionalnu bezbednost o nuklearnom napadu. On je želeo da zna da li je potrebno da se konsultuje sa ministrom obrane i vojnim čelnicima ako se odluči za pokretanje nuklearnog napada protiv komunističkog bloka.

ŠTA ĆE DONALDU TRAMPU STAJATI NA RASPOLAGANJU

Najmoćnije svetske vojne sile svoje nuklearne strateške snage organizovale su u tzv. trijade, koje se sastoje od interkontinentalnih nuklearnih projektila, projektila koji se ispaljuju sa podmornica i nuklearnog naoružanja kojim su opremljeni avioni.

Evo šta bi novizabrani predsednik SAD imao na raspolaganju u slučaju nuklearnog rata

1. TRIDENT

Prema nekim procenama, reč je o najskupljem projektilu na svetu. Ovaj termonuklearni balistički projektil ispaljuje se sa podmornice i lansira se ispod površine mora. Težak je 80 tona, ima domet od 7.400 kilometara, a putuje brzinom od 21.000 kilometara na sat.

Njime je opremljeno 14 američkih podmornica klase Ohajo, koje ukupno nose 24 Tridenta-II. 2006. godine predložena je modifikacija Tridenta-II u konvencionalne rakete bez nuklearnih sposobnosti. Ali, problem je u tome što bi takve rakete radari teško razlikovali od nuklearnih.

Vladimir Putin, između ostalih, upozorio je da bi takav projektil mogao slučajno izazvati nuklearni rat. Osim Amerikanaca, koriste ga i Britanci.2. LGM-30 MINUTEMAN-IIII

Od 2014. godine, LGM-30G Minuteman-III je jedini interkontinentalni nuklearni balistički projektil koji SAD koriste. Dug je 18,2 metra, težak 35 tona i ima domet od 13.000 kilometara. Kada se ispali, putuje brzinom od oko 23.000 kilometara na sat.

SAD ih trenutno imaju oko 450, a svaki je opremljen sa dve do tri nuklearne glave.

To će se idućih godina smanjiti na jednu glavu po projektilu, a njihov broj smanjiće se na 400. Ovih dana je američko vazduhoplosvtsvo (USAF) odobrilo ugovor o održavanju ovih projektila sa Lokid Martinom vredan 109 miliona dolara.

Projektil je ime dobio po članovima elitnih kolonijalnih jedinica iz Američke revolucije.

3. B-2 i B-52

Amerikanci trenutno imaju stotinak B-2 i B-52 bombardera koji su sposobni za nuklearne misije. Taj broj planiraju da smanje na oko 60. B-52 Stratofortres (Tvrđava) je subsonični strateški bombarder dugog dometa koji je prvi put poleteo davne 1952. godine. Varijacija B-52H u službi bi trebala da bude čak do 2045. godine.

Northrop Gruman B-2 Spirit (Duh) je mlađi i moderniji brat ovog "teškaša", koji je prvi put poleteo tek 1989. godine.Koristi tzv. "stelt" tehnologiju koja mu omogućava nevidljivost na radarima.

Amerikanci su nedavno poslali dva bombardera u Ujedinjeno Kraljevstvo. U nastavku pogledajte kako B-2 toči gorivo, a B-52 radi ono za što je i dizajniran - bombarduje.

(EPK/BusinessInsider)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track