TURSKA ŽELI RUSKI S-400: Ankara razmatra kupovinu najmodernijeg protivvazdušnog sistema!
Foto: AP 9 Maj 2015

Znaju šta je dobro

TURSKA ŽELI RUSKI S-400: Ankara razmatra kupovinu najmodernijeg protivvazdušnog sistema!

Planeta -

Turska vodi razgovore sa Rusijom o potencijalnoj kupovini raketnog sistema S-400, rekao je turski ministar odbrane Fikri Isik.

Podsetimo, prošle godine je američki stručnjak u sferi bezbednosti Tajler Rogovej izjavio da je ruski protivvazdušni sistem „S-400″ gotovo neuništiv.

Rogovej upozorava da je taj sistem toliko kvalitetan da ne može biti uništen ni američkim avionom „boing EA-18v grovler“ niti bilo kojim drugim naoružanjem koje bi delovalo bez podrške.

On navodi da ruskom „S-400″ može da parira samo složeni sistem koji obuhvata sredstva radio-elektronike, posmatračke sisteme, kao i razmatranje svih mogućih planova napada.

"Sistem „S-400 trijumf“ poseduje jedinstvene borbene mogućnosti i gotovo je neuništiv. Ruski raketni sistem posebno je opasan kada predstavlja deo kompleksnog sastava protivvazdušne odbrane", precizira Rogovej.

Vojska SAD u više navrata pokazala je zabrinutost nakon odluke Rusije da u svojoj bazi u Siriji rasporedi najmoderniji protivavionski raketni sistem „S-400″. Jedan američki zvaničnik objašnjava da taj sistem „predstavlja veliku pretnju za svakoga“, navode pojedini američki portali.

„S-400 trijumf“ je protivvazdušni sistem koji koristi projektile zemlja-vazduh i može da obori sve vrste letećih objekata – od aviona do balističkih i krstarećih projektila.

Sistem istovremeno prati više desetina ciljeva, a domet pogađanja mu je do 400 kilometara.

Istovremeno, obara ciljeve na visini do 30 kilometara. Celi sistem smešten je na mobilna vojna vozila, a može da se postavi i aktivira za samo pet minuta.

(EPK/Rojters)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track