TURSKA GORI ZBOG NOVOG ZAKONA: SIlovatelji neće ići u  zatvor ako se ožene žrtvama
Foto: Fonet/AP

Zakon kao iz srednjeg veka

TURSKA GORI ZBOG NOVOG ZAKONA: SIlovatelji neće ići u zatvor ako se ožene žrtvama

Planeta -

Turska vladajuća Stranka pravde i razvoja (AK) našla se na udaru opozicije, organizacija za ljudska prava i društvenih mreža zbog predloga zakona za koji kritičari kažu da će omogućiti muškarcima optuženima za seksualno zlostavljanje da izbegnu kazne ako se ožene svojim žrtvama.

Predlog dopušta da se na neodređeno vreme odgodi kažnjavanje u slučajevima seksualnog zlostavljanja počinjenog "bez primene sile, prevare ili lukavstva" i pre 16. decembra 2016. ako počinitelj oženi svoju žrtvu.

Premijer Binali Jildrim rekao je da je svrha predloga da poboljša položaj zatvorenih muškaraca, oženjenih ženskim osobama mlađima od 18 godina u verskom obredu i uz pristanak njene porodice. On je odbio kritike da se zapravo radi o "amnestiji silovanja".

Građanski brak osoba mlađih od 18 godina nezakonit je u Turskoj, ali brak muškarca i maloletne devojke sklopljen u verskom obredu nije neobičan, pogotovo u ruralnim delovima zemlje od 78 miliona ljudi s većinski sunitskim muslimanskim stanovništvom.

"Ima onih koji se žene pre punoletstva. Oni ne znaju zakon, imaju decu, očevi idu u zatvor a deca ostaju sama s majkama", rekao je Jildrim novinarima posle molitvi u petak i dodao da porodice ostaju "razbijene".

"Odsada se neće više tolerisati brakovi poput ovoga", rekao je dodajući kako bi predlogom bilo obuhvaćeno 3000 porodica i da bi se zakon primenjivao samo retroaktivno.

Protivnici predloga, među kojima su advokati, desetine grupa za ljudska prava, ženska udruženja i nevladine grupe osudile su zakon tvrdeći da se radi o legalizaciji maloletničkih brakova.

(Net.hr)

SRAMNA ODLUKA SUDA: Oprositili mu silovanje devojčice (14) jer je oženio žrtvu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track