RUSI DOBILI IZNENADNOG SAVEZNIKA NA BALTIKU: Novi premijer Estonije sarađuje sa Putinovom strankom
Foto: Printscreen Facebook

Promena situacije

RUSI DOBILI IZNENADNOG SAVEZNIKA NA BALTIKU: Novi premijer Estonije sarađuje sa Putinovom strankom

Planeta -

Predsednica Estonije Kersti Kaljulaid imenovala je Jurija Ratasa, lidera proruske partije levog centra za premijera koji je obećao da neće menjati spoljnu politiku te zemlje usred sve većih tenzija zbog susedne Rusije.

Ratas je dužnost lidera Centrističke stranke preuzeo ovog meseca. Ta stranka pod bivšim predsednikom Edgarom Savisarom nije kritikovala spoljnu politiku Vladimira Putina, a imala je dogovor o saradnji sa njegovom strankom.

Uprkos tome, stranka se ne protivi Evropskoj uniji i NATO-u, pa je slabije povezana s Rusijom nego stranke u Moldaviji i Bugarskoj. Podržava je i ruska manjina u Estoniji koja čini četvrtinu njenog stanovništva.

"Uverena sam da će Jurij Ratas moći da formira čvrstu i aktivnu vladu i uverea sam da se spoljna i bezbednosna politika Estonije neće promeniti", rekla je Kaljulaid, preneo je Rojters.

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=465498180151159&set=a.148778378489809.23362.100000729429983&type=3&permPage=1

Zabrinutost na Baltiku je povećana nakon izbora Donalda Trampa za novog predsednika SAD koji je tokom kampanje kritikovao NATO, a koji baltičke zemlje smatraju odbranom od Rusije, i tvrdio da evropske zemlje moraju više da izdvajaju za Alijansu.

Estonija, Letonija i Litvanija su članice EU i Evrozone i zavise od svojih NATO saveznika koji štite njihov vazdušni prostor.

(Tanjug/Jutarnji.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja