Najnovije vesti

SARKOZI ODLAZI U ISTORIJU: Izgubio na stranačkim izborima, neće biti ni kandidat za predsednika
Foto: AP

Odlazak

SARKOZI ODLAZI U ISTORIJU: Izgubio na stranačkim izborima, neće biti ni kandidat za predsednika

Planeta

Bivši premijeri Francuske Fransoa Fijon i Alen Žipe osvojili su najviše glasova na danas održanom prvom krugu unutarstranačkih izbora za predsedničkog kandidata Republikanaca, a bivši francuski predsednik Nikola Sarkozi nije uspeo da se kvalifikuje za drugi krug glasanja, pokazuju prvi preliminarni rezultati.

Fijon je osvojio 42,8 odsto glasova, Žipe 26, a Sarkozi 24,4 odsto glasova, pokazuju rezultati na osnovu obrađenih 2.912 biračkih mesta od ukupno 10.228, prenosi Rojters.

 

Organizatori iz stranke Republikanaca i njenih saveznika iz centralne-desnice, upozorili su uoči izbora da preliminarni rezultati ne moraju da budu odraz konačnih rezultata i istakli da se prvo broje glasovi u ruralnim područjima.

 

 

Francuska konzervativna stranka Republikanci danas je održala prvi krug unutarstranačkih izbora za kandidata na predsedničkim izborima koji će biti održani u proleće sledeće godine, a favoriti za nominaciju stranke bili su Fijon, Žipe i Sarkozi.

 

U prvoj rundi izbora učestvuje sedam kandidata, a nedelju dana kasnije odlučivaće se između dva kandidata koja dobiju najviše glasova u prvoj rundi.

 

 

AP navodi da će se republikanci u odlučujućem krugu trke za predsednika države najverovatnije nadmetati s krajnje desničarskom strankom Nacionalni front koju predvodi Marin Le Pen.

 

Predsednički izbori će u Francuskoj biti održani u dva kruga - 23. aprila i 7. maja.

 

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...