(VIDEO) TEŽAK BLAM AMERIČKE VOJSKE: Najmoderniji razarač od 4,4 milijarde dolara odmah se pokvario
Foto: AP 7 Dec 2015

Promašaj

(VIDEO) TEŽAK BLAM AMERIČKE VOJSKE: Najmoderniji razarač od 4,4 milijarde dolara odmah se pokvario

Planeta -

Najmoderniji američki razarač USS Zumvolt, vredan 4,4 milijarde dolara, u ponedeljak se pokvario usred plovidbe panamskim kanalom zbog čega je tegljač morao da ga odvuče prema luci Rodman u Panami.

PR američke Treće flote Rajan Peri nije otvoreno potvrdio da je došlo do problema na brodu koji je iz Mejna na istočnoj obali SAD-a plovio prema San Dijegu na zapadnoj obali, piše Gardijan.

"Raspored broda ostaće fleksibilan kako bi se omogućila testiranja i evaluacija broda koje će osigurati njegov put prema novoj matičnoj luci u San Dijegu", rekao je Peri.

Da je došlo do kvara objavio je USNI Njuz, bilten Američkog pomorskog instituta, uz napomenu da je reč o kvaru na pogonu broda. Štaviše, posada je navodno videla i da voda ulazi u prostor u blizini električnih motora broda. Ali, zaključak USNI Njuz je da se ipak radi samo o kozmetičkim kvarovima.

USS Zumvolt dovršen je pre nekoliko meseci, dug je 183 metra, a specifičan je po futurističkom izgledu zbog kog je na radaru vidljiv tek kao manji brod.

Tehnološki je najnapredniji brod ikad izgrađen za američku mornaricu, a ponosi se i novim sistemom za ispaljivanje projektila čiji je domet veći od 100 kilometara.

(Jutarnji.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track