SJEDINJENE BALKANSKE DRŽAVE: Kandidat za predsednika Austrije sa Srbijom pravi uniju 7 država!
Foto: Stefan Jokić

Izbori

SJEDINJENE BALKANSKE DRŽAVE: Kandidat za predsednika Austrije sa Srbijom pravi uniju 7 država!

Planeta -

Kandidat desno-populističke Slobodnjačke stranke Austrije (FPO) na predsedničkim izborima u Austriji Norbert Hofer najavio je da bi u slučaju pobede radio na formiranju saveza s istočnoevropskim zemljama u svrhu stvaranje protivteže Nemačkoj i Francuskoj, piše u petak austrijski magazin Profil.

Hofer namerava da u uniju zove zemlje centralne i istočne Evrope, među kojima bivše eks-ju balkanske zemlje.

"Mi imamo s jedne strane velike igrače poput Francuske, Nemačke, pre i Britance i zemlje Beneluksa, koji su vrlo jaki. Ja tražim saveznike za jedan novi model, a to mogu biti Mađarska, Češka, Rumunija, Srbija, Slovenija, Hrvatska, dakle zemlje sa sličnom kulturom", rekao je Hofer u razgovoru za švedski dnevnik Dagens Najheter koji bi trebalo da bude objavljen na dan predsedničkih izbora u Austriji 4. decembra, a čije delove prenosi austrijski magazin Profil.

"Nekad smo bili deo iste monarhije i možda bi uoči EU samita mogli uskladiti smernice kako bi na ovim sastancima dobili na težini", rekao je Hofer i dodao da će u slučaju pobede na predsedničkim izborima "stvaranje protivteže" biti njegov "veliki zadatak".

Na ponovljenim predsedničkim izborima 4. decembra Hoferov protivnik će biti kandidat stranke Zelenih Aleksander Van der Belen. U ispitivanjima javnog mnjenja obojici kandidata se predviđa podjednak broj glasova.

U drugom krugu izbora Van der Belen je pobedio sa minimalnom prednošću, ali je Ustavni sud Austrije poništio ishod nakon tužbe FPO-a zbog nepravilnosti pri prebrojavanju glasova koji su pristigli putem pošte.

Austrija je prema definiciji parlamentarna republika s polupredsedničkim sistemom.

(Jutarnji)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track