Karipski Kalifat: Evo zašto je ovaj "raj na zemlji" jedan od glavnih regrutnih centara terorizma
Foto: Profimedia

Bojno polje umesto plaže

Karipski Kalifat: Evo zašto je ovaj "raj na zemlji" jedan od glavnih regrutnih centara terorizma

Planeta -

Mala, suncem okupana karipska zemlja našla se u samom vrhu rang liste zemalja sa najviše boraca u Islamskoj državi. Evo zašto se to dogodilo

Trinidad i Tobago nalazi se među zemljama koje su u odnosu na broj stanovnika dale najviše boraca terorističkoj organizaciji Islamska država. Ovo karipsko ostrvo decenijama se bori sa kriminalnim bandama i bezakonjem u siromašnim urbanim oblastima, ali od skoro se pojavila jedna potpuno nova pretnja - islamski terorizam, piše Newsweek.rs.Pre pet godina, Trinidad i Tobago bio je u vanrednom stanju zbog podataka da izvesni Šejn Kraford sprema atentat na premijera. Kraford je brzo oslobođen optužbi, nakon čega je nestao iz javnosti sve do prošlog avgusta kada se pojavio pod imenom Abu Sad at Trinidadi.Mladi Trinidađanin dao je intervjuu za "Dabik", magazin Islamske države, gde je pozvao svoje sunarodnike da "napadnu interese krstaške koalicije", njihove ambasade, firme i civile.

"Takođe vam kažem, braćo moja, da sada imate zlatnu priliku da učiniti nešto što mnogi od nas žele. Imate mogućnost da prestravite nevernike u njihovim domovima i ulice pretvorite u reke krvi", rekao je Trinidadi.O je samo jedan od preko 100 Trinidađana koji se bore u Siriji. Sa populacijom od samo 1.3 miliona ljudi, Trinidad i Tobago je u samom vrhu zemalja koje su po glavi stanovnika dale najviše boraca Islamske države. Usled toga, nedavni porazi terorista su oglasili alarm među bezbednosnim i obaveštajnim službama u zemlji, koje očekuju da se najmanje polovina boraca vrati. Mnogi se pitaju, zašto je toliko mladih muslimana odlučilo da zameni bele peščane plaže Kariba bojnim poljem Sirije i Iraka?

Trinidad i Tobago veoma je etnički raznovrsna zemlja. Takozvane indo-trini i afričke zajednice čine oko 35 odsto populacije, dok ostatak popunjavaju Kinezi, hrišćanski Arapi, francuski Krelci, Belci, hispano, melezi, mulati i urođeničko karipsko stanovništvo. Sa mnoštvom hrišćanskih, muslimanskih, hindu i hibridnih svetih dana, praznični kalendar zemlje najbolje oslikava ovu raznovrsnost.Zbog toga, broj boraca u Siriji i Iraku je još alarmantniji, jer muslimansko stanovništvo čini samo između 5 i 10 odsto populacije zemlje.Jedan od glavnih faktora radikalizacije mladih muslimana na Trinidadu i Tobagu jeste lokalna militantna grupa Džamat al Muslimen, koja je 1990. godine sa 100 militanata zauzela zgradu parlamenta gde je6 dana držala premijera i druge zvaničnike kao taoce. Ovaj događaj postao je poznat kao jedina muslimanska pobuna u istoriji Zapadne hemisfere.

Od tada, Džamat al Muslimen je izgubio na uticaju, a primat na ulici preuzeo je rat između bande "Rasta Siti" i koalicije muslimanskih bandi. Rezultat ovog rata jeste da je veliki broj mladih, u več osiromašenoj zemlji, zbog kriminalnog dosijea u potpunosti izgubio šansu da pronađe posao.Osim religijskih ubeđenja, upravo to je, prema rečima majke al Trinidadija, bio jedan od razloga zašto se ovaj mladić priključio teroristima. Većina mladića sa Trinidada i Tobaga koji danas ratuju na Bliskom istoku su, kao i al Trinidadi, mladi crnci, rođeni kao hrišćani i preobraćeni u islam od strane pripadnika grupe Džamat al Muslimen.Za neke, ta statistička manija koju je grupa proizvela predstvlja vrhunski dokaz trajnog uticaja ove grupe i opasnosti kuju predstavlja kao faktor radikalizacije. Pogledajte još na portalu Newsweek.rs:Etničko čišćenje pred očima sveta: Mjanmar masakrira hiljade Rohindža, čitava država pod opsadom (FOTO)"Poklon Rusije, narodu SAD": Spomenik između kontroverze i simbola (FOTO)Neverovatni novi podaci: Da li je strah od robota uticao na izbore u SAD?Hiljadu godina samoće: Pogledajte neverovatne fotografije novootkrivenog amazonskog plemena (FOTO)Neizvesna sudbina ruskih giganata: Evo zašto su najveće podmornice već 15 godina van upotrebe (FOTO)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track