HOLANDIJA ZABRANILA NOŠENJE BURKI: Može na ulici ali ne u školama, bolnicama, prevozu...
Foto: Ap 7 Avg 2015

Delimična zabrana

HOLANDIJA ZABRANILA NOŠENJE BURKI: Može na ulici ali ne u školama, bolnicama, prevozu...

Planeta -

Holandski poslanici usvojili su danas većinom glasova predlog zakona kojim se zabranjuje nošenje muslimanske burke na nekim javnim mestima kao što su škole, bolnice i javni prevoz.

"Zakon je izglasan", rekla je predsednica donjeg doma parlamenta Kadidža Arib pošto je parlament usvojio vladin predlog sa 132 glasa za od ukupno 150 u tom telu.

Prema tekstu koji je u maju najavila vlada liberalnog premijera Marka Rutea predviđa se zabrana nošenja odeće koja krije lice u zgradama za nastavu i za zdravstvenu negu, zgradama vlade i javnom prevozu.

Kršenje zakona kažnjivo je novčanom kaznom do 405 evra. Zakon još treba da izglasa gornji dom, senat.

Zabrana se ne odnosi na nošenje burke na ulici, i primenjuje se samo u "specifičnim situacijama kada je važno da ljudi mogu da se vide, ili iz bezbednosnih razloga" rekao je premijer Mark Rute u maju i dao uveravanja da predlog nema "nikakvih verskih korena".

U prvoj Ruteovoj vladi 2010-2012 izglasan je zakon o opštoj zabrani nošenja burke, ali nije stupio na snagu jer je vlada pala. Sadašnja Ruteova vlada sastavljena od liberala i laburista navela je da nema razloga da se zabrani nošenje burke i na ulici.

Evropski sud za ljudska prava zaključio je u julu 2014. da zabrana nošenja integralnog islamskog vela (burke, nikaba) usvojena 2010. u Francuskoj ne krši slobodu vere. Takva zabrana je takođe usvojena u Belgiji, Bugarskoj i nekim švajcaskim regionima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track