Kinezi napravili kopiju austrijskog sela

Za bogataše

Kinezi napravili kopiju austrijskog sela

Planeta -
Svečanosti je prisustvovala grupa stanovnika austrijskog sela koje je kineska firma iskopirala

HUIDŽU - Kopija austrijskog planinskog sela Halštat danas je predstavljena u gradu Huidžu na jugu Kine, prenosi AP.

Svečanosti je prisustvovala grupa stanovnika austrijskog sela koje je kineska firma ''Minmetals lend'' iskopirala kao projekat napravljen za bogataše.

Originalni stari gradić ima oko 800 stanovnika i nalazi se na listi svetske baštine UNESKO-a, a opstaje od turizma. Kopija ovog gradića namenjena je kineskim bogatašima i nalazi se na jugu Kine.U kineskom selu nalazi se crkva, trg sa zgradama obojenim u pastelne boje i statue anđela, baš kao i u originalnom gradu.

Članovi delegacije Halštata rekli su da su ponosni na kopiju, ali su takođe razočarani načinom na koji je sve urađeno. ''Trebalo je prvo da pitaju vlasnike hotela i drugih zgrada da li se slažu sa idejom kopiranja Halštata u Kini, ali oni to nisu uradili'', rekla je jedna od vlasnica hotela Monika Venger na ceremoniji otvaranja.

Ljudi u ovom austrijskom selu su saznali za plan kompanije ''Mimementals'' još prošle godine kada je jedan kineski gost u hotelu Vengerove koji je radio na tom projektu otkrio informacije. Radnici ove kompanije fotografisali su selo i prikupljali podatke dok su u njemu boravili kao turisti.

Gradonačelnik Halštata Aleksandar Šojc koji je potpisao sporazum o kulturnoj razmeni sa čelnicima kopije Halštata rekao je da je ''veoma ponosan''.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track