GENERAL DŽEJMS MATIS TRAMPOV ŠEF PENTAGONA: Zovu ga Besni pas i Ratni monah jer je borben i posvećen
Foto: Reuters

Nov ministar odbrane

GENERAL DŽEJMS MATIS TRAMPOV ŠEF PENTAGONA: Zovu ga Besni pas i Ratni monah jer je borben i posvećen

Planeta -

VAŠINGTON - Penzionisani američki general Džejms Matis, na kog je pao izbor za novog ministra odbrane, godinama je nadgledao vojno angažovanje SAD na Bliskom istoku, a svoj nadimak "Besni pas" nije lako zaradio.

Matis (66) je komandovao bataljonom marinaca tokom Zalivskog rata i divizijom tokom invazije na Irak 2003. godine, a sedam godina kasnije postavljen je za šefa Centralne komande američkih oružanih snaga. Tako je postao nadležan za snage u Iraku, kao i Avganistanu, a bio je odgovoran i za Siriju, Jemen, Iran...

Foto: Wikipedia
Foto: Wikipedia

Matis, general sa četiri zvezdice, zaradio je nadimak "Besni pas" po aroganciji ojačanoj u bitkama i govoru "bez dlake na jeziku", po čemu su marinci poznati.

"Budi pristojan, budi profesionalan, ali planiraj da ubiješ svakog kog upoznaš", tim rečima je Matis savetovao marince u Iraku.

Ako Senat potvrdi Matisovo imenovanje, on će biti prvi nedavno penzionisani general na čelu Pentagona od Džordža Maršala 1950. godine, koji je služio za vreme mandata Harija Trumana. Matisovu nominaciju, naime, sprečavaju birokratske prepreke imajući u vidu da je on penzionisan tek 2013, a da je za odobrenje potrebno da novi šef Pentagona bude civil najmanje sedam godina pre imenovanja.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Matis je oštro kritikovao administraciju Baraka Obame i njegovu politiku o Bliskom istoku, pre svega o Iranu.

Poznat je i pod nadimkom "Ratni monah", jer se nikada nije ženio, niti imao dece. Velike kontroverze izazvao je 2005, kad je u govoru u San Dijegu izjavio da je "zabavno ubiti neke ljude".

Tramp je na mitingu u Sinsinatiju, u okviru "Turneje zahvalnosti", potvrdio da će Matisa imenovati za ministra odbrane.

"On je naš najbolji", rekao je Tramp za Matisa, prenosi BBC. Izbor ovog vojnog stratega mogao bi da bude još jedan pokazatelj da Tramp namerava da buduću američku spoljnu politiku distancira od one kakvu je vodio Barak Obama, oslanjajući se na američke saveznike u borbi protiv islamističkih ekstremista, ocenjuje Rojters.

Matisova nominacija verovatno će naići na odobravanje američke vojske, gde ga mnogi znaju po živopisnom nadimku. Tramp je posle sastanka sa Matisom pre dve nedelje rekao da je impresioniran njime i rekao da je on "pravi general nad generalima!"

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track