Najnovije vesti

HTELI DA GA OTRUJU CIGARAMA: CIA objavila dokumente o neuspelim atentatima na Kastra
Foto: Reuters 26 Nov

Neprijatelji

HTELI DA GA OTRUJU CIGARAMA: CIA objavila dokumente o neuspelim atentatima na Kastra

Planeta
14:16h

Američka obaveštajna služba (CIA) obelodanila je neke dokumente u kojima se navode razni bezuspešni planovi za eliminisanje Fidela Kastra, velikog američkog neprijatelja za vreme Hladnog rata, saopšteno je danas u Havani.

U tim dokumentima se otkrivaju razne zavere špijuna, a mnogi od tih planova nisu ni videli svetlost dana dok neki podsećaju, kako je ocenila agencija Frans pres, na studentske šale.

Tajna služba je od marta do avgusta 1960. razmatrala planove da sabotira Kastrove govore, medju kojima je bila kutija kubanskih cigara s drogom LSD kako bi otac Kubanske revolucije bio javno ismejan.

Foto: AP
Foto: AP

Kasnije je smišljen plan da opadne Kastrova brada koja je bila deo njegovog imidža i to prskanjem neke supstance na cigare i cipele. Špijun je trebalo to da uradi Kastru u jednom hotelu tokom njegovog putovanja u inostranstvo, ali je kubanski lider otkazao put u poslednjem trenutku.

CIA je od 1960. do 1965. smišljala ozbiljnije pokušaje tako što je na kubanske cigare stavila izuzetno otrovnu supstancu od koje se odmah umire čim se cigara stavi u usta.

Cigare su date jednoj neidentifikovanoj osobi u februaru 1961, ali ništa ne ukazuje da je sproveden taj pokušaj atentata na Kastra.

OTROVNE PILULE, TOKSIČNO RONILAČKO ODELO I BRIJANJE: Ovo su najbizarniji pokušaji atentata na Kastra

Tajne službe su razmotrile upotrebu otrovnih pilula u piću i hrani i kako se navodi u dokumentima, konsultovani su članovi mafije za ubistvo iz vatrenog oružja, ali se od toga odustalo.

Sam Kastro, koji je preminuo pre nedelju dana u 91. godine, rekao je da je izbegao oko 600 pokušaja ubistva ili ugrožavanja njegovog zdravlja i ugleda.

(VIDEO) PREMINUO FIDEL KASTRO: Kuba oplakuje bivšeg predsednika

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...