JASER ARAFAT JE OTROVAN: Palestinska komisija tvrdi da ga je ubio jedan od najbližih saradnika
Foto: AP 18 1 2013

Potvrđeno

JASER ARAFAT JE OTROVAN: Palestinska komisija tvrdi da ga je ubio jedan od najbližih saradnika

Planeta -

Istražna komisija formirana od strane palestinske vlasti utvrdila je da je bivši zvaničnik Fataha Mohamed Dahlan odgovoran za smrt palestinskog predsednika Jasera ​​Arafata.

Arafat je umro krajem 2004. godine, u 75 godini, u Francuskoj, posle kratke bolesti. O uzroku smrti se od tada raspravlja, a bio je tema raznih teorija zavere, od kojih se u mnogima tvrdilo da je Arafat otrovan.

Nalazi palestinske komisije, objavljeni u nedelju, tvrde da je Dahlan dao Arafatu otrovan lek tokom njegove hospitalizacije u Parizu, prenose izraelski mediji.

Mohamed Dahlan, Foto AP
Mohamed Dahlan, Foto AP

U izveštaju se dalje navodi da je su Dahlanovi ljudi bili u kontaktu sa zvaničnicima strane delegacije tokom posete, koja je isporučila otrovni lek namenjen Arafatu. Pojedinci koji su umešani kasnije su priznali njihov zločin, navodi se u izveštaju.

U izveštaju se takođe optužuje Dahlan za pokušaj angažovanja visokih oficira i komandanata u palestinskoj upravi i izvođenje vojnog udara na Zapadnoj obali kako bi se svrgao Arafat i postavio Mahmud Abas za naslednika.

Dahlan je bio prisiljen na izgnanstvo nakon što ga je Fatah optužio za korupciju i izdaju, kao i saradnju sa Izraelom. To je prekršaj koji zaslužuje smrtnu kaznu po palestinskom ustavu.

Dahlan i njegovi bliski saradnici negiraju navode, i optužuju palestinske bezbednosne snage da vode prljavu kampanju protiv njega iz straha a može pobediti na demokratskim predsedničkim izborima.

(Israelhayom.com)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track