Najnovije vesti

(VIDEO) ON JE SMISLIO NAJGORE METODE MUČENJA ZA CIA: A sada ima novi brutalan predlog
Foto: Printscreen Youtube

Tortura

(VIDEO) ON JE SMISLIO NAJGORE METODE MUČENJA ZA CIA: A sada ima novi brutalan predlog

Planeta
00:00h

Američki psiholog Džejms Mičel, koji je pomogao u razvoju programa "ispitivanja na višem nivou" CIA koji kritičari osuđuju kao program mučenja, danas je izjavio da Amerika mora da razvija nove metode "legalne prisile".

Mičel je, govoreći na jednom vašingtonskom institutu, istakao da su informacije koje su dobijene metodom insceniranja davljenja nalivanjem vodom (voterbording) nekoliko osumnjičenih, uključujući Kalida Šeika Mohameda (KSM), optuženog "mozga" napada na SAD 11. septembra 2001, bile od ključnog značaja i pomogle u spasavanju američkih života.

"Američka javnost mora da povede debatu o tome kako želi da se zaštiti", rekao je Mičel na Institutu Amerikan enterprajz, prenosi AFP.

Džejms Mičel je, zajedno sa kolegom Džonom "Brusom" Džesenom, radio pod ugovorom sa CIA na savetovanju o upotrebi metoda nalivanja vodom i drugih tehnika.

Pitanje koliko daleko bi Amerika trebalo da ide u ispitivanju osumnjičenih ponovo je postalo aktuelno kada je novoizabrani predsednik SAD Donald Tramp rekao tokom predizborne kampanje da će "vratiti mnogo gore metode od nalivanja vodom" za osumnjičene džihadiste, mada je kasnije ublažio retoriku, podseća francuska agencija.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...