DOGAĐAJU SE NEKE ZAISTA LUDE STVARI Naučnici: Nestao led veličine Indije zbog rekordnih vrućina
Foto: Reuters 3 Nov

Klima poludela

DOGAĐAJU SE NEKE ZAISTA LUDE STVARI Naučnici: Nestao led veličine Indije zbog rekordnih vrućina

Planeta -

Led na Antarktiku i Arktiku je na rekordno niskom nivou za ovo doba godine pošto se smanjio za veličinu koja je dvostruko veća od Aljaske i otprilike jednaka veličini Indije što ukazuje na globalni porast temperatura, kažu klimatolozi.

Nasuprot trenda globalnog otopljavanja i stalnog otapanja leda na severnoj polulopti, led koji pluta na Južnom okeanu kod Antarktika se povećavao poslednjih godina, piše Rojters.

"Neke stvarno lude stvari se događaju", kaže Mark Sereze, direktor američkog Nacionalnog centra za sneg i led u Koloradu (NSIDC), koji tvrdi da su temperature u delovima Arktika bile 20 stepeni celzijusa iznad normalnih za novembar.

Ova godina će biti najtoplija dosad u celom svetu.

Zajedno, količina polarnog leda ovog decembra je bila oko 3,84 miliona kvadratnih kilometara manja nego što je u proseku bila u periodu od 1981. do 2010, ukazuju satelitska merenja NSIDC-a. To je otprilike veličina Indije ili dve Aljaske.

Poslednjih godina je širenje leda na Antarkitiku bilo glavni argument onih koji su sumnjali da je globalno otopljavanje prouzrokovano ljudskim faktorom.

Džon Tarner iz britanskog centra za istraživanje Antarkitka kaže da su hladni zapadni vetrovi koji duvaju kontinentom možda izazvani efektom globalnog otopljavanja i da su bili najslabiji u poslednje dve decenije. Oni su možda doneli više topline ka jugu.Uzrok tome bi mogao biti i oporavak visinskog ozonskog omotača iznad Antarktika koji su oštetile sada zabranjene industrijske hemikalije, a koji je doveo do hladnijeg vazduha iznad kontinenta. Ali Tarner tvrdi da je teško utvrditi šta se tačno dešava.

Prihvatajući naučna otkrića i u nastojanju da nađu odgovor na globalno otopljavanje i sve brojnije poplave, toplotne talase i rast nivoa mora, gotovo 200 vlada se prošle godine saglasilo da u ovom veku postepeno ukine fosilna goriva i ograniči globalni rast temperature na predindustrijski nivo.

Polarni regioni se drastično razlikuju jedan od drugog jer je Arktik okean koji okružuje kopno, a Antarktik je velika kopnena masa koju okružuje voda.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Led oko Antarktika, koji se povlači tokom letnjih toplota, najmanji je za početak decembra i proteže se 11,22 miliona kvadratnih kilometara, čime je oborio rekord od 1982, pokazuju podaci NSIDC. Arktički morski led, koji se zimi širi, je takođe rekordno mali i sada je 10,25 miliona kvadratnih kilometara, ispod rekorda 2006.

(VIDEO) POSLEDNJE UPOZORENJE PRED KATASTROFU: Arktik ostaje bez leda već u leto 2030!

Sereze iz NSIDC tvrdi da su rekordno niske količine leda na oba pola možda poslednja šansa. Ali je zabrinut zbog mogućnosti da je Antarktik uspavani slon koji će možda početi da se budi”.

Naučnici tvrde da bi glečeri na Antarktiku mogli da počnu da se tope brže i da ubrzano povećavaju nivo mora, ukoliko je u moru manje ledenih santi na koje bi se mogle ponovo uhvatiti.

(Reuters)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track