Najnovije vesti

TURSKI OFICIRI MASOVNO NAPUŠTAJU NATO: Više od polovine na visokim položajima već otišlo
Foto: Fonet AP 28 Jul 2015

Odlazak

TURSKI OFICIRI MASOVNO NAPUŠTAJU NATO: Više od polovine na visokim položajima već otišlo

Planeta

Oko 150 turskih oficira napustilo je komandne strukture NATO-a nakon neuspelog državnog udara protiv režima predsednika Erdogana, izjavio je američki general na čelu savezničkih snaga u Evropi Kurtis Skaparoti.

"Veliki broj turskih zvaničnika je u zatvoru, neki su pozvani iz Brisela, a neki su otišli u penziju", rekao je Kaparoti.
On je objasnio da se ti odlasci, neki prisilni, drugi željeni, odnose na oko 50 odsto turskih oficira u Savezničko komandi za operacije (ACO) i da se radi o 150 vojnika.

 

 

"To utiče na funkcionisanje zapovedništva i stavlja dodatni teret na one koji ostaju", rekao je i dodao da je nešto više od polovine vojnika već zamenjeno.

 

Mesta s kojih su otišli su strateški glavni štab NATO u Monsu u Belgiji i dva druga glavna štaba ACO-a u Napulju u Italiji i u Brunsumu u Holandiji.

 

 

Sekretar NATO Jens Stoltenberg je ranije otkrio da je nekoliko turskih zvaničnika zatražilo azil u zemljama NATO-a nakon čistki koje se sprovode nakon neuspelog državnog udara, ne preciziravši ni njihov broj, ni zemlju.

 

(Index.hr)

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...