(VIDEO, FOTO) Srušen Netanijahu: Demonstranti oborili izraelskog premijera zbog slobode govora
Foto: AP

Nema više Kralja Bibija

(VIDEO, FOTO) Srušen Netanijahu: Demonstranti oborili izraelskog premijera zbog slobode govora

Planeta -

"Kralj Bibi" oboren je u Tel Avivu, na demonstracijama zbog obračuna izraelskih vlasti sa slobodom govora

Oko četiri metra visoka pozlaćena statua izraelskog premijera Benjamina Netanijahua tajno je postavljena u centru Tel Aviva, neposredno pre početka velikog protesta protiv izraelske "kulture rata protiv umetničkog izražavanja".Neobičan čin izazvao je kontroverzu i pokrenuo žučne rasprave na društvenim mrežama, piše Newsweek.rs.

Izlivena statua postavljena je ispred gradske skupštine na trgu Jicaka Rabina, izraelskog premijera koji je ubijen 1995. godine od strane ekstremno desničarskih izraelskih militanata.Statua nazvana "Kralj Bibi" (Bibi je podsmešljiv nadimak izraelskog premijera) delo je vajara Itaja Zalajta. Ovaj 37-godišnji umetnik želeo je da testira granice slobode govora u Izraelu, postavljajući statuu tipičnu za diktatorske režime.

"Uradio sam ovo kako bih proverio jednu stvar: može li se to izvesti? Da li će to biti dozvoljeno i da li će biti sankcija?", rekao je Zalajt. Zelajt je statuu ciljno postavio na trg Jicaka Rabina, čoveka koji je za mirovne pregovore sa Palestincima nagrađen Nobelovom nagradom.Po svemu sudeći zvaničnici nisu bili previpe entuzijastični povodom performansa, pa je izraelski ministar kulture čitav događaj na svom fejsbuk profilu okarakterisao kao "izraz mržnje prema Netanijahuu".

Kroz samo nekoliko sati od početka protesta, međutim, besna masa oborila je statuu i tako praktično nenamerno napravila performans relevantan za čitav Bliski istok.

Pogledajte još na portalu Newsweek.rs: Ruskoj mornarici je falila jedna ključna stvar... Sve do sada Pre 75 godina su započeli rat koji im je doneo poraz, sada se ponovo uzdižu Opsada u modernom ratu: Kako će Alep i Mosul zauvek promeniti urbanu vojnu strategiju Podmornica koja je izluđivala Sovjete: Sa pravom je nazvana po pljosnatoj ribi (FOTO) Uzbunjivači u regionu: Zašto su heroji društva tretirani kao izdajnici i kriminalci (FOTO)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track