Kasno za pretnje: Evo zašto je nemoguće zaustaviti Kinu u Južnom kineskom moru
Foto: AP

Korak ispred

Kasno za pretnje: Evo zašto je nemoguće zaustaviti Kinu u Južnom kineskom moru

Planeta -

Narodna Republika Kina počela je da se nameće u Južnom kineskom moru (JKM) pre sedam godina. Danas, na veštačkim spornim ostrvima izgrađene su piste, baze i druga infrastuktura koja se može koristiti u vojne svrhe

Zamislimo da budućnost leži negde između najgoreg i najboljeg od mogućih svetova. Premda su krajnosti malo verovatne, one nam daju uvid u mogući raspon događaja. U slučaju Južnog kineskog mora (JKM), svest o ovim krajnostima može biti od presudnog značaja za stvaranje koherentne politike smirivanja tenzija i pronalaženja zajedničkih interesa u jednoj od strateški najvažnijih pomorskih oblasti na svetu, piše Newsweek.rs.Narodna Republika Kina počela je da se nameće u Južnom kineskom moru pre sedam godina. Danas, na veštačkim spornim ostrvima izgrađene su piste, baze i druga infrastuktura koja se može koristiti u vojne svrhe, zbog čega je glavno pitanje zapravo, šta će se dogoditi u narednih sedam godina. Danas, akteri u Južnom kineskom moru ulažu velike napore da usmere tok događaja ka pozitivnom ishodu, međutim dve glavne struje, koje predstavljaju SAD i ASEAN, za sada ne uspevaju u svojim namerama.Zemlje članice ASEAN-a pokušavaju da izvrše pritisak na Kinu kako bi usvojila "Kodeks ponašanja" koji, smatraju političari, može sprečiti potencijalni oružani konflikt.Zvanični Peking, sa druge strane, više puta je naglasio da sporna pitanja u Južnom kineskom moru neće rešavati na multilateralnom nivou, zbog čega ASEAN nema apsolutno nikakvu ulogu čak ni u diskusijama o spornom području.

Uz to, kineska diplomatska ofanziva i političke promene u regionu ubedile su Kambodžu, Laos i Filipine da zauzmu stranu Pekinga.Američka strategije odvraćanja Kine od agresivnih mera u JKM, svodila se na plovidbu u blizini spornih ostrva, što je pravo zagarantovano sporazumom o Slobodnoj navigaciji. Ipak, takva strategija ne samo da ništa ne menja na bolje, već naprotiv, pojačava tenzije i mogućnost eskalacije sukoba.Kina je do sada izgradila šest velikih veštačkih ostrva u JKM. Na tri su smeštene vazdušne baze, a na tri stanice za elektronsku prismotru i radarski sistemi. Veličina kineskih objekata takva je da u slučaju raspoređivanja ratne avijacije, ni jedna zemlja članica ASEAN ne bi mogla da se efikasno odbrani.

Usled toga, Kina može lako da proglasi nad JKM zonu vazdušne odbrana kada proceni da je za to došlo vreme. Zahvaljujući ovoj strateškoj prednosti, zvanični Peking apsolutno dominira pregovorima sa ASEAN.Imajući to u vidu, kao i visinu kineskih ulaganja u objekte u JKM, gotovo je nemoguće da se Peking povuče, koliki god bili pritisci SAD i ASEAN. Kineska strategija u JKM koja se oslanja na princip "sve ili ništa" stvoriće velike probleme u budućnosti. S obzirom na ozbiljnost namera zvaničnog Pekinga i retoriku novoizabranog američkog predsednika Donalda Trampa, budućnost JKM delije sve opasnije.Pogledajte još na portalu Newsweek.rs:Posle njih, pustoš: Evo kako ruski specijalci izvode operacije u Siriji (UZNEMIRUJUĆI VIDEO)Forbs o "Beogradu na vodi": Loša šala Abu DabijaLoše mesto za "višu rasu": Ovo je priča o neuspeloj nacističkoj kolonizaciji Amazona (FOTO)Podseti me šta to beše meso: Evo kako će se svet hraniti 2030. godine (FOTO, MAPA)Najcrnji oblak mračnog veka: Ovaj diktator je "pobedio" Hitlera i Staljina u brutalnosti (FOTO)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track