BRITANCI ĆE IMATI BEBE OD TRI RODITELJA: Prvo novorođenče očekuje se već naredne godine
Foto: Shutterstock

Novine u medicini

BRITANCI ĆE IMATI BEBE OD TRI RODITELJA: Prvo novorođenče očekuje se već naredne godine

Planeta -

Velika Britanija je postala prva država koja je službeno dozvolila in vitro oplodnju (IVF) od tri roditelja.

Dugoočekivanom odlukom britanske agencije za oplodnju i embriologiju (HFEA) dato je konačno odobrenje takozvanom mitohondrijskom transferu za kojeg lekari tvrde da može sprečiti neizlečive nasledne bolesti. Britanski parlament je prošle godine glasao o promeni zakona kako bi dopustio takve postupke, a očekuje se da bi se prve bebe začete tom metodom mogle roditi već 2017. godine.

Glavni savetnik vlade za nauku Mark Volport pohvalio je odluku kao "pažljivu i obazrivu" procenu koja Britaniju svrstava u predvodnike napretka medicine. Tehnika uključuje intervenciju u proces oplodnje kako bi se uklonili mitohondrije koje, ako imaju grešku, mogu izazvati fatalne srčane probleme, otkazivanje jetre, moždane poremećaje, slepilo i mišićnu distrofiju."Doniranje mitohondrija stvara mogućnost za lečenje potencijalno kobnih stanja, a doneće nadu stotinama porodica u Velikoj Britaniji", tvrdi Dagan Vels, profesor u biomedicinskom istraživačkom centru na Oksfordskom univerzitetu i jedan od mnogih stručnjaka koji su pozdravili ovu odluku.

Postupak se naziva IVF "od tri roditelja" jer će bebe, rođene iz genetski modifikovanih embriona, imati DNA majke, oca i ženske donatorke. Džeremi Farar, direktor svetske zdravstvene humanitarne organizacije Velkom Trast, tvrdi da je ovo "veliki dan za ljude s mitohondrijskim bolestima". Istraživačke grupe širom sveta ispitale su ove tehnike u nizu eksperimenata, a one se još nisu koristile za lečenje pacijenata u Velikoj Britaniji. Prva i jedina beba rođena je ovom tehnikom ranije ove godine, kad su američki lekari u klinici u Meksiku pomogli tim postupkom jednom jordanskom paru. Međutim, to pitanje u Meksiku nije regulisano zakonom.

(Index.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track