(FOTO,VIDEO) OVO SU NAJGORI BATALJONI SMRTI: Postoje decenijama, svi ih se plaše i nemaju milosti
Foto: Profimedia 2016

Profesionalne ubice

(FOTO,VIDEO) OVO SU NAJGORI BATALJONI SMRTI: Postoje decenijama, svi ih se plaše i nemaju milosti

Planeta -

Iako je većina odreda smrti, bilo da su finansirani od strane vlade ili privatno, privukli međunarodnu javnost tokom Drugog svetskog rata, a nakon toga tokom Hladnog rata, oni postoje već vekovima.

Države poput Rusije, Egipta i Brazila koristile su odrede smrti za svoje ciljeve, a danas njihove usluge najčešće koriste države s visokim nivoom korupcije, društvenih nemira i duboke političke podele. Njihovo postojanje dobija legitimitet pod sloganom "Ponekad treba učiniti loše stvari kako bi sprečili da se dogode još gore stvari", a cilj njihovog postojanja je jedino da ubiju.

1. Argentinska antikomunistička alijansa

Reč je o vojnom odredu u Argentini koji su u jeku "peronizma" osnovali desničari 1943. usaglašeni sa predsednikom Huanom Peronom. Jedini zadatak im je bila borba protiv komunizma u svim oblicima. Blisko su sarađivali s argentinskom policijom i vojskom za koje su obavljali "prljave poslove", a prepostavlja se da su ubili između 500 i 1000 ljudi. Nazivali su ih Trostrukom A ekipom smrti, a iako su raspušteni 1976., vojna hunta je nastavila da se služi njihovim metodama delovanja.

2. Eskvadrao Da Morte

Ili na španskom "Odred smrti", bili su paravojna jedinica u Brazilu. Poput argentinske antikomunističke alijanse, i njihov je zadatak bio da otklone komunističku pretnju, a njihovi su poslovi često zadirali i u neke druge stvari. Za razliku od argetinske organizacije, u Brazilu nije postojala jedinstvena organizacija već je postojalo više odreda smrti koji su primali zapovesti od policije pa su ispitivali, mučili i ubijali dilere drogom, gangstere, otmičare i ubice. Jedan od ozloglašenih odreda smrti vodio je detektiv Milton Le Kok de Oliveira. Njegova ekipa se sastojala od pomno biranih zvaničnika koji su obučeni da budu nepotkupljivi pa su eliminisali brojne šefove podzemlja.

3. Tajlandska jedinica za borbu protiv narkotika

Kao deo policije osnovani su 2003. kad je tajlandska vlast pokrenula rat protiv dilera droge. Upravo je tu jedinicu Amnesti internešnel optužio za prekomernu upotrebu sile kad je u javnost izašao podatak da su tokom tri nedelje ubili čak 600 ljudi. Prema drugom izveštaju, odgovorni su za čak 2.800 smrti tokom tri meseca, a barem polovina ubistava uopšte nije bila povezana s ratom protiv narkotika već su delovali kao obični plaćenici. Na kraju je rat s drogom završen 2006. nakon vojnog puča - ali ne zadugo, ponovno je pokrenut 2008.

4. Aniteroristička policijska jedinica u Keniji

Ova je jedinica osnovana nakon islamističkih terorističkih napada u glavnom gradu te države Najrobiju. S obzirom da se Kenija graniči sa Somalijom u kojoj se nalaze frakcije terorističkih organizacija. Medijska organizacija Al Džazira je 2014. objavila podatke prema kojima je ta jedinica umešana u ilegalne aktivnosti, kao i primanje naredbi od britanske MI5 i izraelskog Mosada. Jedan od pripadnika je priznao da je ubio 50 osumnjičenih za terorizam bez prevelikih dokaza za to.

5. CAFGU

To je paravojna jedinica osnovana na Filipinima, a zaduženi su za borbu protiv pobunjenika i raznih kriminalaca. Postali su poznati po upotrebi prekomerne sile, ali i izjava da neki novinari zaslužuju smrt jer ometaju "čišćenje države". Često su optuživani za otmice, mučenja i ubijanja osumnjičenih pobunjenika bez dokazane o krivici ili potrebne pravne procedure.

6. Grupo Kolina

Reč je o odredu koji je sastavljen od oružanih snaga Perua 1991., a njihov glavni zadatak je takođe bila borba protiv terorizma. Direktno su odgovarali premijeru države koji ih je koristio i za lične obračune sa svojim političkim neprijateljima. Iako tačan broj ubistava za koji je ova jedinica odgovorna nije poznat, zna se da je među žrtvama bilo i nedužnih civila poput dece, studenata, profesora...

7. Kadirovci

Poseban odred u Čečeniji je osnovao Ahmad Kadirov za vreme rata Čečenije s Rusijom, a njihov je zadatak bio poraziti domaće i strane čečenske džihadiste. Nakon što su preuzeli vlast u Čečeniji, Kadirov je iskoristio jedinicu da svoju porodicu postavi na vlast i sklopi mir sa Rusijom. Nakon ubistva Kadirova, njegov sin Ramzan je preuzeo komandu nad jedinicom koja danas ima podršku vlasti i Moskve. Pretpostavlja se da broje oko 4.000 vojnika, a organizacije za ljudska prava ih optužuju za prekomernu upotrebu sile.

8. Bataljon 3-16

Tu su elitnu jedinicu u Hondurasu obučili i osnovali američka CIA i FBI. Pretpostavlja se da su odgovorni za preko 200 likvidacija, među kojima su i politički protivnici režima. Njihove akcije nisu bile javno osuđene sve do 1990., kad su tužitelji u Hondurasu optužili preko 100 zvaničnika iz jedinice za ilegalne aktivnosti i najgoru zloupotrebu položaja od građanskog rata. Osim toga, navodno su svoje brojne žrtve odlagali na 26 tajnih grobalja.

9. Gvozdena garda

Ova je elitna vojna jedinica bila aktivna za vreme Drugog svetskog rata. Tada su se borili na strani Nemačke, a kasnije su štitili leđa komunistima u Egiptu pa su organizovali atentate na političke protivnike koje je naređivao kralj Faruk. Takođe su kontrolisali unosan biznis krijumčarenja hašiša.

10. Unutrašnja sigurnosna jedinica

Pre nego što su se u njihove redove infiltrirali britanski tajni agenti, IRA-ina Unutrašnja sigurnosna jedinica bila je odred kog su se bojali apsolutno svi. Njihov zadat bilo je otkrivati i rešavati britanske krtice, a nakon što bi mučili osumnjičene i dobili priznanje, likvidirali bi ih s dva metka u glavu.

(Express.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track